nieuws

05 dec 2007, 10:10

Groninger grachten sfeervol verlicht tijdens WinterWelVaart

De Groningse kades Hoge en Lage der A worden van 20 tot en met 23 december opgefleurd door zo’n twintig verlichte charterschepen. Op die schepen kunnen bezoekers genieten van lezingen, voordrachten, muziek en tentoonstellingen. Dit alles in het kader van de eerste WinterWelVaart, georganiseerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groninger Welvaart en de Historische Zeilvaart Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het festival heeft als thema ‘Groningen en de Winst van het Water’. Hiermee willen de organisaties laten zien hoe rijk de Groningse geschiedenis van scheepsvaart en scheepsbouw is.

Niet alleen de boten staan bol van de activiteiten, ook op de wal is genoeg te beleven. Daar worden twee themapleinen ingericht. Op de hoek van de Hoge der A en de Visserstraat staat de handel van de stad met de Ommelanden centraal. Daar kunnen bezoekers luisteren naar muziek van artiesten uit de omgeving en streekproducten proeven. Op de Lage der A zijn er demonstraties van oude ambachten en is er een opstapplaats voor een vaartocht. Dit themaplein staat in het teken van scheepsbouw en scheepvaart.
Ook op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt een programma georganiseerd. Hier draait het om de Hanze. Muziek uit Oost-Europa en een markt met Oost-Europese etenswaren geven een beeld van de zakelijke verhouding die Groningen nog heeft met veel oude Hanzesteden uit het Hanzeverbond.