nieuws

02 jun 2008, 16:04

Groninger gedeputeerde wil stakingen verbieden

De provincie Groningen wil via een kort geding vervoersbedrijf Arriva en de vakbonden dwingen weer met elkaar om de tafel te gaan zitten. Dat zei gedeputeerde Henk Bleker maandag. Arriva verzorgt het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gedeputeerde wil hiermee een einde maken aan de stakingen die sinds zondag voor onbepaalde tijd van kracht zijn. Mocht het kort geding geen oplossing bieden, dan overweegt Bleker hoge boetes op te leggen aan het vervoersbedrijf.

Naast de eis tot nieuwe onderhandelingen eist de provincie dat er niet langer gestaakt zal worden tijdens de spitsuren en dat er een einddatum voor de stakingen wordt vastgesteld. De manier waarop de stakingen nu verlopen is volgens de gedeputeerde onacceptabel.

Als het kort geding niet het gewenste resultaat oplevert overweegt het provinciebestuur vervoersbedrijf Arriva boetes op te leggen. "De provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen hebben het busvervoer uitbesteed aan Arriva. Zodra de dienstverlening ernstig tekortschiet, zoals nu duidelijk het geval is, voldoet het bedrijf niet aan de doelstellingen en kunnen we ingrijpen, bijvoorbeeld door middel van boetes. We willen echter eerst via de rechter nieuw overleg tussen de partijen afdwingen”, zei een woordvoerder van de provincie...

De provincie Groningen hoopt met het kort geding een precedent te scheppen. "Als het succesvol is, zullen er vast meer provincies zijn die ons voorbeeld volgen”, aldus de zegsman.