nieuws

07 okt 2015, 09:09

Groninger Forum veilig bij zware aardbevingen

Ook in het geval van een zware aardbeving is het Groninger Forum veilig. Het Forum wordt zo gebouwd dat bezoekers in het geval van een aardschok op tijd en veilig naar buiten kunnen vluchten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit de plannen voor het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum, die dinsdag werden gepresenteerd. Ingenieurs hebben afgelopen maanden berekend hoe het Forum zo veilig en stevig mogelijk moet worden gebouwd, zo meldt RTV Noord.

Volgens ingenieursbureau ABT zijn de experts uitgegaan van het meest zware scenario. Aan het ontwerp van het gebouw verandert niets. Het gebouw wordt verstevigd door het gebruik van sterker beton, dikkere stalen balken en meer staaldraad. Wel verdwijnen een aantal geplande deuren en ramen, zodat de constructie steviger wordt.

Bij het maken van de plannen is nauw samengewerkt met experts uit Nieuw-Zeeland, waar ze soms te maken hebben met vijf aardbevingen per dag.
 

De bouw van het Forum wordt waarschijnlijk begin 2016 weer hervat. Eerder dit jaar werden de werkzaamheden op last van de gemeente stilgelegd. Eind 2018 moet het gebouw klaar zijn. De NAM betaalt 68 miljoen euro voor het verstevigen van het Forum.