nieuws

16 jul 2009, 15:03

Groninger Forum: hommage aan Vinkenoog

Om Simon Vinkenoog (1928), die op 12 juli jongstleden overleden is, ook in Groningen te eren, presenteren de Bibliotheek Groningen en het Groninger Forum samen met een zevental dichters deze vrijdagavond 17 juli een hommage aan deze opmerkelijke en beroemde Nederlandse dichter, schrijver en beeldend kunstenaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De dichters Sacha Landkroon, Emiel Matulewicz, Renée Luth, Egbert Hovenkamp II (stadsdichter van Assen), Sieger MG en de voormalig stadsdichters van Groningen Ronald Ohlsen en Rense Sinkgraven rijden vanaf 17.00 uur op drie bakfietsen door de stad.
Zij verplaatsen zich van café naar café en, wanneer het weer het toelaat, van terras naar terras om de mensen te trakteren op de poëzie van Simon Vinkenoog.

De bakfietsen zijn gratis beschikbaar gesteld door speciaalzaak het Fietsje uit Groningen. De cafés die worden aangedaan zijn onder andere Mulder, Marleen, De Wolthoorn, De Sigaar en De Koffer. De tocht eindigt in het café van filmtheater Images waar het zevental om circa 20.30 uur een slotoptreden geeft.

Vinkenoog was een van de initiatiefnemers van de legendarische manifestatie Poëzie in Carré, die in 1966 de basis zou leggen voor de opkomst van poëzie als podiumkunst. Als dichter trad regelmatig op in Groningen. Zijn laatste bundels werden uitgegeven bij de Groninger uitgeverij Passage.