nieuws

30 jun 2012, 12:12

Groninger baasjes moeten voortaan overal poep opruimen

Vanaf 1 juli 2012 geldt overal in de stad een opruimplicht voor hondenpoep; ook in de goot en in gebieden waar de hond niet aan de lijn hoeft. Dit betekent dat de huidig ‘hondenuitlaatgebieden’ verdwijnen. Eerder mocht in deze gebieden hondenpoep blijven liggen. De gemeente heeft ook vastgesteld hoe het opruimen moet gebeuren, namelijk met een schepje of een plastic of papieren zakje.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hondenbezitters die met hun trouwe viervoeter op stap gaan zonder één van deze opruimmiddelen bij zich te hebben of die hun hond niet aanlijnen, kunnen rekenen op een bekeuring van 85 euro. Als geconstateerd wordt dat een hond heeft gepoept zonder dat het resultaat is opgeruimd, ontvangt het baasje van het dier een boete van maar liefst 120 euro. Ditzelfde bedrag moet worden afgetikt als het huisdier zich in een gebied begeeft waar honden niet zijn toegestaan.

De gemeente presenteerde in mei 2011 een nieuw hondenbeleid. Op basis van enquêtes en praktijkervaringen is dit beleid nu op enkele punten aangepast. Hierdoor moet het voor Stadjers mogelijk zijn te recreëren in Groningen zonder te hoeven letten op hondenpoep of loslopende honden.

De ‘uitrengebieden’ worden omgedoopt in ‘losloopgebieden’. Dit zijn de enige plekken in de stad waar honden los mogen lopen. Ook hier moet de eigenaar er echter voor zorgen dat er geen hondenpoep achterblijft. In samenwerking met de Vereniging Hondvriendelijk Groningen (VHG) voert de gemeente het komende halfjaar een proef uit met twee wat grotere losloopgebieden. Mocht dit een succes blijken dan komen er verspreid door de stad mogelijk meer van deze ‘loslooproutes’.

Om het opruimen van de hondenpoep zo goed mogelijk te faciliteren, worden vuilnisbakken uit andere delen van de stad verplaatst naar de losloopgebieden.