nieuws

15 aug 2002, 00:12

Groninger (18) zet hoogbejaarden mes op de keel

Met de aanhouding van een 18-jarige Stadjer heeft het Roofovervallen Coördinatieteam van de Regiopolitie Groningen vier brute overvallen op bejaarden opgelost. De man zette onder meer een 80-jarige man een mes op de keel, beroofde een andere bejaarde twee keer en verwondde een op de grond liggend slachtoffer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Stadjer liep 5 augustus tegen de lamp toen hij door de politie werd achtervolgd terwijl hij in een gestolen auto van een van de slachtoffers reed, die hij voor de tweede keer had overvallen. Hij liet de auto achter en hield zich schuil onder een overhangende boom in het Reitdiep aan de Voermanstraat in Groningen, waar hij na enig zoeken door politieagenten werd gevonden.
Het verhaal begon op 29 juni jl. toen hij omstreeks 22.30 uur een 80-jarige man in de brandgang bij zijn woning aan de Friesestraatweg overviel en de man het mes op de keel zette. Hij eiste de portemonnee, hetgeen hij in handen kreeg. Op 9 juli vervolgens overviel hij omstreeks 23.00 uur een 71-jarige man die zijn hondje uitliet op de Paterwoldseweg in de omgeving van Niemeijer. Ook deze man bedreigde hij met een mes en ontfutselde hem zijn geld en autopapieren. Tijdens de overval gebruikte de verdachte zodanig geweld dat de oude man ernstig letsel opliep. Toen het slachtoffer hulpeloos op de grond lag trok de verdachte een zegelring van zijn vinger en nam deze ook mee. De bejaarde man verblijft tot op heden nog in het ziekenhuis. Enkele dagen later op 11 juli was een 71-jarige invalide man aan de Castorstraat het slachtoffer. Dit was wederom ’s-Avonds laat toen de man met zijn auto bij de flat arriveerde. De verdachte dreigde toen met een pistool, vermoedelijk een speelgoedpistool, maar niet van echt te onderscheiden. Het slachtoffer gaf toen zijn portemonnee af en de autosleutels waarop de verdachte in de auto verdween. Enkele dagen later werd de auto terug gevonden bij de flat aan de Watermanlaan in de stad. Op 5 augustus werd laatstgenoemd slachtoffer wederom door de 18-jarige Stadjer overvallen. Nu was het alleen te doen om de auto. In diezelfde nacht werd zoals gezegd de verdachte aangehouden.
In het onderzoek dat inmiddels is afgesloten, zijn een 17 en een 18-jarige kennis van de verdachte eveneens aangehouden in verband met heling van de spullen die bij de overvallen buit werden gemaakt, zoals geld en sierraden. Twee zegelringen werden bij een van hen teruggevonden. Deze zijn inmiddels aan de slachtoffers teruggegeven. Van de rest van de buit is nauwelijks iets teruggevonden.