nieuws

22 nov 2012, 10:10

Groningens theaterspektaktel Jonge Harten brandt vrijdag los

Theaterliefhebbers in Groningen gaan een heftig weekend tegemoet. Er valt veel te zien en te kiezen tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van 23 november t/m 1 december barst Groningen van jong talent. Het Jonge Harten Theaterfestival zet een zeer divers programma neer met maar liefst dertig verschillende voorstellingen. Deze vijftiende editie blinkt uit in het aanbod van jonge makers, vele premières en verrassende vormen van theater.

Openingsweekend


Erik Kaiel opent 23 november het Jonge Harten Theaterfestival met de Nederlandse première van  O Snap. Een energieke dansvoorstelling met drie jonge dansers die proberen hun eigen ritme te vinden en niet te dansen naar de pijpen van een ander. O Snap is een productie van Het Lab Utrecht (NL) en tanzhaus nrw (D) in coproductie met Grand Theatre Groningen (NL).
Daarnaast speelt het fysieke Groningse theatergezelschap De Jongens tijdens het openingsweekend van het festival. Mede dankzij het geslaagde crowdfundingsproject op Voordekunst.nl konden zij de voorstelling Trap realiseren. Trap is een beeldende voorstelling vol energie.

Jonge Makers


Jonge Harten presenteert dit jaar de Jonge Harten Estafette. Vier dagen lang geven jonge, veelbelovende makers elkaar het stokje door. Elke avond zijn er twee voorstellingen, waarvan er eentje 'doorgaat' naar de volgende avond. Zo geeft performer Freek Vielen met de voorstelling Liever niet het stokje door aan de Zuid-Koreaanse danseres en choreografe Howool Baek met NOTHING for body. Zij geeft op haar beurt het stokje door aan de pas afgestudeerde Joke Emmers met haar Parade Parel winnende solovoorstelling Damiët. De laatste lopers van de estafette zijn Peter van Til en Martijn de Rijk met Thijs Bloothoofd.

Speciale voorstellingen


Jonge Harten bewijst al jaren dat theater een ruim begrip is. Ook dit jaar zijn er bijzondere vormen van theater te zien. Zo staat het samenwerkingscollectief PIPS:lab met haar duistere installatie Spookhuis op het festival. Op de verrassingslocatie is slechts plek voor één bezoeker per keer.


De Britse theatermaker Ant Hampton ontwikkelde samen met Gert-Jan Stam een theatervorm waarbij het publiek zelf de voorstelling 'maakt'. Ergens in de Stadsschouwburg 'maak' je OK OK met drie andere bezoekers.

Muziek


Jonge Harten brengt deze vijftiende editie ook een uitgebreid muziekprogramma. Onder andere Eefje de Visser, Daily Bread en Mister and Missisippi zullen het podium van De Spieghel en het Jonge Harten Café betreden. Het gehele muziekprogramma is toegankelijk op vertoon van het Festivalbandje.

Jonge Harten Café


Dit jaar heeft Jonge Harten voor het eerst haar eigen café. De ideale plek om een drankje te doen na een voorstelling en in gesprek te raken met theatermakers en andere theaterbezoekers. In voormalig Boven Jan aan de Grote Markt vindt elke dag de live-uitzending plaats van Radio Jonge Harten. Daarnaast is er live-muziek en speelt er elke avond een dj.

Meer informatie en het volledige programma van Jonge Harten 2012 is te vinden op  www.jongeharten.nl.