nieuws

07 jul 2000, 00:12

Groningen: zorgposten in dorpen en wijken om familie te helpen

De provincie Groningen wil in alle dorpen en wijken ‘zorgposten’ oprichten waar familieleden of buren die bejaarden of gehandicapten helpen, altijd een beroep op kunnen doen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Groningse gedeputeerde voor welzijn H. Bleker (CDA) zijn dergelijke zorgposten nodig om te bevorderen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven, wanneer ze ouder worden of gehandicapt zijn. Volgens hem krijgen deze mensen momenteel gelukkig veel onmisbare zorg van hun familie, vrienden of buren. Maar deze vrijwillige hulpverleners willen ook wel eens een weekendje weg of hebben soms deskundig advies of begeleiding nodig. Om daar in te voorzien heeft hij voorgesteld om zorgposten in te stellen die 24 uur bereikbaar zijn waar de familie en hulpverleners altijd op kunnen terugvallen.
De zorgposten vormen een onderdeel van het nieuwe ouderenbeleid van de provincie Groningen. Daarin wil de provincie de thuiszorg de komende sterk bevorderen. Niet alleen omdat dat goedkoper is, maar ook omdat ouderen en gehandicapten zelf ook veelal liever thuis willen wonen. Om dat te bevorderen wil de provincie niet alleen zorgposten, maar ook kleinschalige woonzorgcomplexen, een soort mini-verzorgingshuizen. Ook zullen regulierenwoningen op grote schaal gerenoveerd moeten worden, gezien de verwachte toename van het aantal ouderen de komende jaren.