nieuws

29 aug 2008, 08:08

Groningen zoekt veelbelovend artistiek talent

De gemeente Groningen stelt ieder jaar twee Hendrik de Vriesstipendia van 6.000 euro beschikbaar voor aanstormende talenten in de scheppende kunsten. In 2008 is het stipendium gericht op de beeldende kunst. Het college roept beeldend kunstenaars op zich aan te melden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kunstenaar moet wel in de gemeente Groningen wonen of werken en zijn of haar werk moet een professionele uitstraling hebben. De aanmeldingstermijn sluit op 26 september 2008.

De winnaars moeten het aan de stipendia verbonden geldbedrag van 6.000 euro besteden aan de productie en presentatie van nieuw werk. Om in aanmerking te komen voor een stipendium moeten de kandidaten op 1 januari 2008 jonger dan 35 jaar zijn.

Procedure
Het college van B&W zal via een openbare inschrijving kandidaten werven voor de stipendia. De jury bekijkt het bestaande werk van de aanvrager in combinatie met de plannen voor het nieuwe werk. De jury kiest uit de inzendingen een aantal genomineerden en zal in december een advies uitbrengen aan het college van B&W. De namen van de winnaars van de stipendia worden in januari door de wethouder van cultuur Jaap Dijkstra bekend gemaakt.

Jury
De jury bestaat uit een kernjury van twee personen en drie juryleden die specifiek voor de stipendia 2008 zijn aangezocht. Leden van de kernjury zijn Karel Hupperetz (tot 2004 docent Duitse taal- en letterkunde en Theaterwetenschappen aan de RUG) en Margo Slomp (docent kunsttheorie bij het Frank Mohr Instituut). De juryleden die specifiek voor deze stipendia zijn aangezocht zijn deskundigen op het gebied van de beeldende kunst: Loes Heebink (beeldend kunstenaar), Ron Ritzerfeld (bestuurslid Galerie Sign en beeldend kunstenaar) en Linda Nijenhof (docent Kunsten, Cultuur en Media/ Kunstgeschiedenis aan de RuG)

Hendrik de Vries


Hendrik de Vries (1896-1989) behoorde tot de grote Nederlandse dichters van de 20e eeuw en was tevens een begaafd schilder en tekenaar: een opmerkelijk dubbeltalent. De gemeente Groningen heeft als eerbetoon aan Hendrik de Vries een prijs en stipendium aan zijn naam verbonden. De Hendrik de Vriesstipendia worden jaarlijks uitgereikt. De Hendrik de Vriesprijs werd tot nu toe één keer in de vijf jaar uitgereikt. In de nieuwe Cultuurnota 2009-2012 wordt voorgesteld de prijs één keer in de twee jaar uit te reiken.
De winnaars van de Hendrik de Vriesstipendia 2007 waren Jurre van den Berg en Joana Serrado. De Hendrik de Vriesprijs werd in 2007 uitgereikt aan de schrijver en dichter Toon Tellegen.