nieuws

10 mrt 2008, 07:07

Groningen zit zonder water

De stad Groningen en omgeving kampen sinds het begin van de nacht van zondag op maandag met problemen met de waterleiding. Doordat de druk niet goed is, komt er weinig tot geen water uit de kraan. Dat meldde het Waterbedrijf Groningen. De oorzaak van het probleem is een breuk in de waterleiding die rond twaalf uur ’s nachts is ontstaan. Waar de breuk zit is nog onbekend. Ongeveer 220 duizend mensen zitten zonder water.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De drukklachten komen behalve in Groningen ook voor in Eelde, Eelderwolde, Paterswolde, Zuidwolde en Haren. Omdat er mogelijk grondwater in de leiding terecht is gekomen, adviseert het Waterbedrijf de mensen het water dat ze nog wel kunnen tappen, eerst twee minuten te koken. Volgens een voorlichter van de Crisisdienst is het nog onbekend wanneer het probleem is verholpen, maar hij gaat er vanuit dat dit vandaag gaat lukken.

De Groningse ziekenhuizen komen niet zonder water te zitten. Zij hebben een contract afgesloten met het Waterbedrijf, dat tanks met water levert voor de patiënten. Wel heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen maatregelen getroffen: het ziekenhuis draait zondagdiensten, alle poliklinische afspraken zijn afgezegd, het OK programma is opgeschort en medewerkers die niet dringend aanwezig hoeven te zijn, wordt verzocht thuis te blijven. Ook leerlingen van scholen in Groningen en de omliggende dorpen wordt geadviseerd thuis te blijven.

De Crisisdienst zet alle zeilen bij om Groningen zo snel mogelijk weer van water te voorzien en particulieren en instellingen, zoals verzorgingstehuizen waar water ook belangrijk is, voor te lichten. De meldkamer van de politie wordt ondertussen plat gebeld.

Om het lek op te sporen is onder andere een helikopter van de politie ingezet. Zodra het lek is gevonden, duurt het volgens de zegsman nog een à twee uren voordat de Groningers weer water uit de kraan kunnen tappen.