nieuws

12 mrt 2002, 00:12

Groningen zegt contract op met energiebedrijf Essent

De gemeente Groningen heeft besloten het contract met het energiebedrijf Essent voor de levering van stroom niet te verlengen. De gemeente gaat voortaan zaken doen met het Duitse energiebedrijf Energy XS. Dat kan volgens wethouder R. Paas (CDA) aanzienlijk goedkoper stroom leveren dan Essent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat het Duitse Energy XS zo veel goedkoper kan leveren dan Essent bleek na een aanbesteding van het energiecontract. Groningen ging over tot een vrije aanbesteding van dit energiecontact omdat de Europese Commissie dat vereist.
Uit de aanbesteding bleek dat levering door Energy XS de gemeente Groningen een besparing oplevert van 240.000 euro in vergelijking tot levering door Essent. Het feit dat Groningen in zee gaat met een Duitse leverancier is opmerkelijk omdat de gemeente nog steeds een van de aandeelhouders is van Essent, waarin het vroegere energiebedrtijf van de gemeente Groningen, EDON, is opgenomen. ‘Maar het feit dat wij mede-aandeelhouder zijn betekent niet dat wij Essent mogen bevoordelen. Ook volgens de regels voor de Europese aanbesteding is een voorkeursbehandeling volstrekt niet mogelijk’, aldus een woordvoerder van de wethouder.
De stroom is bestemd voor zaken als straatverlichting, gemeentelijke gebouwen en sportaccommodaties. Het nieuwe contract geldt voor een jaar. ‘Dus het is heel goed mogelijk dat we over een jaar weer terugkomen bij Essent’, aldus de woordvoerder.