nieuws

18 dec 2002, 00:12

Groningen wil preventief fouilleren in binnenstad

Binnen afzienbare tijd moet de politie preventief kunnen fouilleren in de Groningse binnenstad. Dat vindt de gemeente Groningen. De gemeente treft voorbereidingen om dit preventief fouilleren mogelijk te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenteraad zal de algemeen plaatselijke verordening (apv) moeten aanpassen, om agenten het recht hiertoe te gunnen. Bovendien moet de burgemeester een gebied aanwijzen, waarover dit recht van kracht is.
Wallage zal de gemeenteraad nog deze maand vragen hem hiertoe te machtigen. Het voorstel wordt dinsdag besproken in het college van b en w. Preventief fouilleren is sinds kort mogelijk door een wijziging van de gemeentewet. Doel van de wijziging is om het wapenbezit tegen te gaan.
Nadat de burgemeester een gebied heeft aangewezen, mag de politie iedereen die zich in daar begeeft zonder aanleiding aanhouden en fouilleren. Ook bezoekers van kroegen en caf├ęs binnen dit gebied mogen worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor auto's.
De wet kan tevens ingezet worden ter voorkoming van geweld rond voetbalwedstrijden. Wallage kan dan bij dreigend voetbalgeweld het gebied rond het Oosterparkstadion aanwijzen als een 'veiligheidsrisicogebied'. De politie mag in dat geval de bezoekers van de voetbalwedstrijd al buiten het stadion fouilleren.