nieuws

29 jan 2002, 00:12

Groningen werd al eerder gewaarschuwd voor explosief stijgende parkeertarieven

De gemeente Groningen is gisteren pontificaal op de vingers getikt door de Consumentenbond, vanwege de snelst stijgende tarieven voor het parkeren in de binnenstad. Dat bericht trok de aandacht van alle landelijke media. Het was niet de eerste keer dat de gemeente werd gewaarschuwd voor een te snelle stijging van de parkeertarieven. De Groningen City Club wees de gemeente daar in een Nieuwsjaarstoespraak ook al op. Burgemeester Wallage vond die kritiek toen 'niet wijs', omdat er een verkeerd beeld over Groningen door zou ontstaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen heeft de komst van de euro niet gebruikt om de parkeertarieven extra te verhogen. Dit stelt de gemeente in een reactie op de felle kritiek die de Consumentenbond uitte in de maandag gepresenteerde automonitor. Veel gemeenten zouden hun parkeertarieven de afgelopen maanden hebben opgevoerd. Uit een steekproef van de bond blijkt dat parkeren gemiddeld 8,8 procent duurder is geworden. Uitschieter is de gemeente Groningen, die het maximumdagtarief met 28 procent omhoog gooide.
,,Die 28 procent geldt alleen de maximale dagtarieven’’, aldus een woordvoerder. ,,Die worden niet door de gemeente bepaald, maar door de exploitanten van parkeergarages zelf. Daar heeft de gemeente geen invloed op. De normale uurtarieven die men op straat moet betalen, lopen synchroon met de landelijke stijgingen.” De gemeente stelt dat het hier slechts inhalen van een achterstallige indexeringscompensatie betreft.
De woordvoerder weet nog niet of er stappen tegen de Consumentenbond worden ondernomen om de onjuiste berichtgeving aan te vechten. In elk geval is de Consumentenbond niet de enige die zich zorgen maakt om de prijsstijgingen voor het parkeren in de binnenstad. Ook de Groningen City Club sneed de kwestie rond Nieuwjaar al aan. Burgemeester Wallage schreef deze vereniging toen een brief waarin hij de beschuldiging van de hand wees dat de parkeertarieven in Groningen met de komst van de euro extra zouden zijn verhoogd. 'De tarieven zijn verhoogd met het inflatiepercentage en een correctie op een eerder te laag berekend inflatiepercentage', aldus de burgemester.
Voorzitter Theo Venema van de Groningen City Club wijst de verdediging van de gemeente Groningen, dat de stijging van de parkeertarieven vooral een zaak is van de zelfstandige parkeergarages, van de hand. 'De gemeente Groningen is aandeelhouder van sommige parkeergarages en kan daarom invloed uitoefenen op de prijzen', meent hij. Volgens hem is het voor de Groningse binnenstad van vitaal belang dat consumenten er zo goedkoop mogelijk kunnen parkeren. 'We moeten de verblijfsduur van de consument naar de Groningse binnenstad verlengen. Dat doe je niet door de parkeertarieven te verhogen, vooral voor mensen die langer dan een uur parkeren'. Hij vindt het een beetje wrang dat de Groningen City Club door B en W werd gekapitteld omdat de City Club ten onrechte het beeld zou verspreiden dat de parkeertarieven zo snel stijgen in Groningen. 'Ik denk dat het bericht van de Consumentenbond aanzienlijk schadelijker is geweest voor het bereikbaarheids-imago van Groningen dan onze kritiek', meent Venema.