nieuws

06 apr 2018, 11:11

Groningen weer toneel van grootste fysieke Blockchain Hackathon ter wereld

Groningen weer toneel van grootste fysieke Blockchain Hackathon ter wereld

In de voormalige Suikeruniefabriek aan de westkant van de stad is donderdag de Blockchaingers Hackathon 2018 van start gegaan, de grootste fysieke Blockchain Hackathon ter wereld. Nog tot en met zondag 8 april werken zo'n 700 creatieve (tech)pioniers van over de hele wereld in Groningen aan compleet nieuwe blockchaintoepassingen. In 63 teams strijden zij vier dagen en nachten lang om 100.000 euro aan prijzengeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De geselecteerde teams co-creëren samen met toekomstige cliënten blockchainprototypes als oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Softwareontwikkelaars werken tijdens de hackathon samen met topambtenaren, ontwerpers innoveren met het bedrijfsleven en ondernemers slaan de handen ineen met investeerders. Zo creëren de ‘Blockchaingers’, met officiële steun van de Nederlandse overheid en toezichthouders, een compleet ecosysteem dat dient als lanceerplatform voor exponentiële blockchain oplossingen.

“Tijdens onze hackathon maken we van het beste wat Nederland te bieden heeft het perfecte lanceerplatform voor blockchainpioniers met de ambitie om intercontinentale impact te hebben”, aldus Rutger van Zuidam, oprichter en CEO van DutchChain, het bedrijf dat het Blockchaingers-programma organiseert. “Bijvoorbeeld, waar ter wereld heb je de kans om bovenop één van de meest geavanceerde pensioenstelsels te bouwen en de sociale en economische voordelen naar de rest van de wereld te exporteren? Waar kun je rekenen op de volledige steun van nationale toezichthouders om het nog onbekende terrein van blockchaintechnologie te verkennen? Waar kun je samen met een nationale overheid en alle middelen die tot haar beschikking staan, de toekomstige toepassingen van blockchain onderzoeken?”, somt hij op. “Door gebruik te maken van de zakelijke en publieke infrastructuur van Nederland - en door deze beschikbaar te stellen aan internationale bedrijven, blockchain ondernemingen en startup teams -  creëren de Blockchaingers een internationaal schaalbare blockchain venture studio.”

Nederlandse en Europese partijen uit de particuliere en overheidssector sponsoren de Blockchaingers Hackathon in zeven verschillende tracks. Zij zijn potentiële launching customers en dagen, in samenwerking met de belangrijkste stakeholders en samenwerkingspartners op het gebied van blockchain, de teams uit om met relevante oplossingen te komen voor wereldwijde uitdagingen. Daarbij werken zij samen met de teams tijdens de hackathon en voorzien ze hen van essentiële kennis over de sector.

De nauwe samenwerking tussen teams en hun toekomstige klanten zorgt er volgens de organisatie voor dat blockchaintoepassingen voorzien in echte behoeften binnen de branche. "Dit vormt ook de basis voor verdere samenwerking na de hackathon, waarbij deze partijen de eerste klanten van de startups zullen zijn en een opening naar de internationale markt zullen bieden. De oplossingen die uit de hackathon voortkomen, zijn geen eenduidige antwoorden op eendimensionale problemen, maar dienen als software-ecosystemen voor complete samenwerkingsnetwerken."

Jury

Op de vierde en laatste dag van de hackathon, 8 april, worden de 63 teams gejureerd door accelerators en superaccelerators zoals staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum oprichter en CEO Vinay Gupta en Special Envoy voor Startup Delta HRH Prins Constantijn van Oranje-Nassau, Een totaal van €105.000,- zal verdeeld worden om de blockchain oplossingen te accelereren.

Tracks

De Blockchaingers Hackathon bestaat uit zeven thematische tracks:
 

  1. Future of Pensions – Pensioenuitvoeringsorganisatie APG (grootste in Europa)
  2. Digital Nation’s Infrastructure – Kamer van Koophandel en het Kadaster
  3. Energy Transition – NUON Vattenfall, Gasunie en New Energy Coalition
  4. Global Digital Identity – Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Sweetbridge, Identity Insurance Consortium, DUO
  5. Health – Universitair Medisch Centrum Groningen en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  6. Machine Economy – E-laad (Enexis)
  7. Public Safety and Security – Nationale Politie