nieuws

19 nov 2002, 00:12

Groningen vraagt bevolking om ideeën nieuwe Grote Markt

Het college van B en W schakelt vanaf vanmiddag de Groningse bevolking in bij het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de toekomst van de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuwe plannen zijn noodzakelijk omdat ambitieuze plannen van de gemeente zelf vorig jaar tijdens een referendum door de bevolking werden afgewezen. Vooral het onderdeel van het plan om onder de Grote Markt een parkeergarage te bouwen vond in de ogen van de meeste inwoners van Groningen toen geen genade.
Sindsdien denkt de gemeente na over de vraag hoe het nu verder moet met de Grote Markt, een van de bekendste pleinen van Noord-Nederland. Volgens B en W hebben met name de oostkant van de markt en de noordzijde dringend een opknapbeurt nodig. Bovendien zijn er economische impulsen nodig voor de Groningse binnenstad, omdat steeds meer consumenten uitwijken naar omliggende gemeenten.
Maar om te voorkomen dat de bevolking zich te weinig betrokken voelt bij het maken van toekomstplannen voor de Grote Markt, opent burgemeester Wallage dinsdagmiddag een ideeënbus. Daarin kan iedereen alternatieve plannen voor de Grote Markt deponeren die dan volgend jaar tijdens een referendum opnieuw ter discussie worden gesteld. Groningse binnenstads-ondernemers verenigd in de Groningen City Club hebben inmiddels laten weten weinig te voelen voor een muziektheater aan de Grote Markt omdat deze uitsluitend ’s avonds zorgt voor levendigheid, terwijl de Groningse binnenstad volgens hen juist overdag een trekpleister nodig heeft.