nieuws

17 mrt 2011, 08:08

Groningen voor derde keer op rij Fairtrade Gemeeente

Voor de derde jaar op rij mag Groningen zich een Fairtrade Gemeente noemen. Het is de eerste keer dat een gemeente in Nederland deze titel voor de derde keer bevestigt. Het hele jaar door melden nieuwe Groningse bedrijven en winkels zich als enthousiaste fairtrade gebruikers en verkopers. Burgemeester Rehwinkel promoot eerlijke handel als ware ambassadeur. En vrijwilligers betrekken mensen in, maar ook buiten Groningen bij het concept fairtrade. Een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Pronk oordeelde daarom dat Groningen de titel met eer mag blijven dragen. In totaal zijn er in Nederland inmiddels dertien Fairtrade Gemeenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jury oordeelt dat Groningen nog steeds aan de zes campagnecriteria van Fairtrade Gemeente voldoet. Vorig jaar gaf de jury Groningen een aantal uitdagingen mee. Bijvoorbeeld door meer aandacht te vragen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij het bedrijfsleven. Groningen pakte deze uitdagingen met beide handen aan en stimuleerde winkels om duurzame producten te verkopen, organiseerde een debat over fairtrade, en reikte een MVO Award uit aan de meest betrokken ondernemer.

De inwoners van Groningen krijgen ook het komende jaar weer veel te horen, te zien en te proeven op het gebied van fairtrade. De gemeente wil diverse onderwijsinstellingen de titel Fairtrade School laten verdienen. Ook gaan vrijwilligers zich inzetten om meer grote bedrijven en ook zorginstellingen te verbinden aan de lokale campagne. Tenslotte brengt Groningen het thema fairtrade duidelijk naar voren bij activiteiten rondom Groningen, Hoofdstad van de Smaak 2011.

Over Fairtrade Gemeente
‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Pronk beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. Inmiddels dragen dertien gemeenten de eervolle titel en zijn nog eens bijna zestig gemeenten aan de slag om deze titel te verdienen. De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, en ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Jury
De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Natasja van den Berg (auteur van het boek 'Praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Sybren de Hoo (hoogleraar MVO aan de Vrije Universiteit en Universiteit van Maastricht), en Peter d'Angremond (directeur Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.