nieuws

19 nov 2008, 15:03

Groningen vist plastic flessen uit afval

De gemeente Groningen gaat in de toekomst pas in de fabriek plastic flessen en flacons uit huishoudelijk afval scheiden. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. Volgens een woordvoerder is Groningen de eerste gemeente van Nederland die ervoor kiest pas na inzameling het kunststof uit het afval te filteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op aandringen van onder andere de gemeente Groningen zijn Nederlandse gemeenten niet langer verplicht onder andere plastic flessen voor shampoo en wasmiddel gescheiden in te zamelen, maar mogen ze er ook voor kiezen de scheiding in de fabriek te laten plaatsvinden.

Volgens de zegsman kiest Groningen voor zogenoemde nascheiding omdat er op deze manier geen extra inspanningen van de inwoners wordt verlangd. Ook denkt de gemeente in de fabriek meer kunststof uit het afval te kunnen halen dan wanneer de bewoners wordt gevraagd het plastic weg te gooien in daarvoor speciaal bestemde bakken op straat. De woordvoerder voegt nog toe dat er voor die extra containers in Groningen nauwelijks plek is.

De fabriek waar het Gronings huishoudelijk afval wordt verwerkt, wordt komende tijd aangepast. Met nieuwe scheidingstechnieken kunnen dan de plastic flacons uit het overige vuil worden gehaald.