nieuws

02 jul 2011, 10:10

Groningen viert vandaag Roze Zaterdag!

De stad Groningen verwacht vandaag zo’n 50.000 bezoekers voor Roze Zaterdag, een manifestatie voor seksuele diversiteit. Roze Zaterdag wordt elk jaar in een andere stad georganiseerd en dit is de 33e editie. Hoogtepunten zijn de Roze Viering in de Martinikerk en de Parade met 20 praalwagens en 600 deelnemers waaronder de Groningse burgemeester én homo Peter Rehwinkel. In de stad zijn verschillende podia met artiesten zoals Jamai en de Vengaboys.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De parade is een creatieve en feestelijke stoet waarin bedrijven, verenigingen en stichtingen hun verscheidenheid en diversiteit laten zien. Ook de parade staat in het teken van ‘ontmoeting’ en belooft voor het publiek een bijzondere ervaring te worden! Het startschot van de parade valt om 13.30 uur aan de Praediniussingel. Showband Marum opent de stoet met het presenteren van een 40 meter lange symbolische regenboogvlag. De hele route staat onderaan dit bericht.

Leden van de Groningse gemeenteraad en medewerkers van de gemeente Groningen fietsen mee in de parade. Op roze fietsen welteverstaan. Voorheen weesfietsen: fietsen die op openbaar terrein waren gestald en al langere tijd niet meer gebruikt. Het thema van de fietstocht is ‘Leuk u te ontmoeten!’. Dit wordt parade gesymboliseerd door het aanbieden van een kleine frisse versnapering aan het paradepubliek. Na afloop van de parade worden de fietsen aan de noordzijde van het Stadhuis op de Grote Markt per opbod verkocht. De volledige opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de stichting LGBT, die het Platform lesbian, gay, bisexual en transgender Groningen organiseert.

Langs het Hoge der Aa, een van de mooiste grachten van Groningen, wordt van 12.00 tot 19.00 uur een infomarkt gehouden. Het grootste podium is op de Grote Markt. Vanaf 12.00 uur kan het publiek daar genieten van het Homokoor Zangzaad, de Noissettes, de Vengaboys, Jamai en Miss Montreal.

De route van de parade gaat door de Binnenstad en passeert naar verwachting op de volgende tijdstippen:
1 Gedempte Zuiderdiep: 13.30 uur
2 Oosterstraat: 13.45 uur
3 Grote Markt: 13.55 uur
4 Kwinkenplein: 14.00 uur
5 Broerplein: 14.10 uur
6 Vismarkt/Aa-kerk: 14.15 uur
7 Westerhaven: 14.30 uur