nieuws

17 nov 2011, 20:08

Groningen verwacht 10.000 theaterliefhebbers tijdens 'Eurosonic voor theater''

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen opent vandaag, vrijdag, het Jonge Harten Festival. Tijdens dit grootste jongeren theaterfestival van Nederland zijn 33 verschillende voorstellingen te zien en worden ruim 10.000 bezoekers verwacht.Het is een soort Eurosonic, maar dan op theatergebied.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van 18 t/m 26 november barst Groningen van het talent tijdens het Jonge Harten Festival. Al veertien jaar is het Jonge Harten Festival de voedingsbodem voor jonge makers en een jong publiek.

De Noorderlingen
De Noorderlingen openen op 18 november het Jonge Harten Festival met de voorstelling Kinetica. Regisseur Taco van Dijk maakte, op verzoek van Jonge Harten, een voorstelling met waanzinnige beelden en fysieke stunts maar zonder tekst. Na de opening op vrijdag barst zaterdag het festival op vele locaties los.

Ontroerend Goed

De Belgische theatergroep Ontroerend Goed komt af met twee voorstellingen. In A Game of You loop je als publiek individueel door de voorstelling heen. Een acteur neemt je aan de hand en voor je het weet sta je weer buiten met een nieuwe blik op jezelf. De voorstelling Audience beleef je juist met andere bezoekers. Hierin staan niet de acteurs maar het publiek in de schijnwerpers. Jonge Harten volgt Ontroerend Goed al jaren. De voorstellingen kenmerken zich door hun steengoede opbouw en steevaste persoonlijke aanpak.

Nick Steur
Ook de voorstelling van jong talent Nick Steur is een hoogtepunt van het openingsweekend. In Freeze! zet hij met een schijnbaar simpel concept - het stapelen van natuurstenen - een ongekend spannende performance neer. Nick Steur neemt het publiek mee in opperste concentratie en laat het vol ongeloof achter zich. Hij won er de prijs van festival Theater aan Zee in Oostende mee en staat nu in het CBK te Groningen.

Openingsfeest
Het eerste weekend staat meteen bomvol bijzondere voorstellingen. Zaak is dus om er meteen bij te zijn en niets te missen.
Vanaf zaterdag 19 november is het festivalcentrum in jazzcafé De Spieghel geopend, met een optreden van o.a. Signe Tollefsen tijdens het openingsfeest. De hele week staan energieke en theatrale optredens gepland in De Spieghel, zoals de Intergalactic Lovers, Pien Feith, F en de Magic Band.

Talkshow
Zaterdag is ook de eerste editie van de talkshow De Jonge Harten Week met Bram en Freek in de Coffee Company te Groningen. Talkshow hosts Bram Douwes en Freek Vielen gaan in gesprek met makers, acteurs en andere interessante gasten. Met interviews, previews, livemuziek, lekkere hapjes en veel meer.