nieuws

15 nov 2001, 00:12

Groningen vervangt naargeestig ‘Zwarte Stationsplein’ door ‘Stadsbalkon’

Treinreizigers die Groningen bezoeken of er vertrekken hoeven in de toekomst niet meer over een kale zwarte vlakte te staren. Het Zwarte Plein voor het Hoofdstation in Groningen gaat verdwijnen. Dat wordt volgens architect Kees Christiaanse ook hoog tijd. Want in het Nieuwsblad van het Noorden van vanmiddag noemt hij de situatie bij het station 'levensgevaarlijk'.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

B en W hebben een bekende Nederlandse architect, Kees Christiaanse, aangetrokken om de kille vlakte te veranderen in een zeer modern en opvallend Stationsplein. Daarvoor is een bedrag van 15 miljoen gulden uitgetrokken. In plaats van een ‘zwart plein’ met het bekende beeld van Peerd van Ome Loeks krijgt Groningen straks een ‘Stadsbalkon’. Het door Christiaanse ontworpen nieuwe stadsplein krijgt namelijk een verhoogde ligging. Onder het nieuwe plein komt een grote fietsenstalling.
Het plan van Christiaanse maakt onderdeel uit van een veel groter plan om het gehele Stationsgebied in Groningen op te knappen. Als de gemeenteraad er mee instemt kunnen de werkzaamheden voor de aanleg van het Stadsbalkon volgend jaar al beginnen.