nieuws

27 nov 2013, 21:09

Groningen verstrekt tweedehands witgoed en computers aan minima

De gemeente Groningen is van plan om met ingang van 1 maart 2014 tot 1 maart 2015 voor de ‘Witgoedregeling’ een proef te starten waarbij gebruik gemaakt wordt van tweedehands witgoed. De pilot bestaat eruit dat mensen die hier recht op hebben bij een kringloopbedrijf of een tweedehands witgoedzaak in de stad een tweedehands product kunnen uitzoeken, in plaats van geld te krijgen voor een nieuw product. Het tweedehands artikel wordt thuis bezorgd, geïnstalleerd en met garantie verstrekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op deze manier wordt ook een bijdrage geleverd aan de duurzame inzet van goederen en grondstoffen. De witgoedregeling is bedoeld voor mensen die minimaal vijf jaar een inkomen hebben van minder dan 110% van het sociaal minimum. Het gaat hierbij om wasmachines, kooktoestellen, koelkasten, televisies en in de pilot ook computers.

Besparing


De gemeente hoopt hiermee een besparing te realiseren, zodat het geld dat hiermee vrijkomt ingezet kan worden voor andere doelen binnen het armoedebeleid.


De gemeente heeft met de kringloopbedrijven en de tweedehands witgoedzaken in de stad afspraken gemaakt over de uitvoering van deze pilot. De pilot moet informatie opleveren of dit een goed alternatief is voor de huidige witgoedregeling. Gedurende de pilot wordt de witgoedregeling ook uitgebreid met de mogelijkheid om een tweedehands computer aan te schaffen.


Bij uitvoering van deze pilot zouden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ook een plek kunnen krijgen in een werkleertraject, dat gerelateerd is aan het project.