nieuws

06 sep 2011, 10:10

Groningen verstevigt banden met China

Groningen verstevigt de banden met China. Onder meer door het aangaan van een stedenband-relatie met een enorme Chinese stad, Xi’an, ooit de allergrootste stad ter wereld, en nu nog steeds met acht miljoen inwoners.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen brengt deze week een officieel werkbezoek van enkele dagen aan de Chinese steden Xi’an, Tianjin en Beijing. Het bezoek aan Xi’an zal vooral in het teken staan van de komende officiële ondertekening van de stedenbandrelatie. De ondertekening vindt in november 2011 in Groningen plaats. Daarbij is een hoge delegatie uit Xi’an aanwezig.

Sinds 2002 onderhouden Groningen en Xi’an een meer dan uitstekende vriendschapsrelatie. Van de burgemeester wordt protocollair verwacht dat hij voor de officiële ondertekening Xi'an bezoekt. Rehwinkel is de eerste Groninger burgemeester die Xi’an – een stad met meer dan 8 miljoen inwoners – bezoekt. Xi'an fungeerde als hoofdstad voor maar liefst 11 keizerlijke dynastieën. Tijdens de Tang-dynastie was Xi’an zelfs de grootste stad ter wereld.

Burgemeester Rehwinkel ontmoet dinsdagavond in Xi’an zijn Chinese collega burgemeester Chen Baogen. De komende dagen heeft Peter Rehwinkel ontmoetingen met onder meer Chinese ondernemers die van plan zijn naar Groningen te komen en met de hoogste en zeer belangrijke partijsecretaris, Sun Qingyun. Xi'an is de vindplaats van het wereldberoemde Terracottaleger. De stadsmuur rondom het oude Xi’an is nog grotendeels intact. Zij is regelmatig het toneel van vliegerwedstrijden. Xi'an is het officiële eindpunt van de Zijderoute. De langjarige contacten van Groningen met de Chinese steden hebben ertoe geleid dat in 2008 de Go-China! tentoonstelling met unieke artefacten uit de Qin-dynastie in het Groninger Museum en het Drents museum in Assen aan het publiek werden getoond.

Later in de week vliegt burgemeester Rehwinkel door naar Tianjin, waarmee de stad Groningen eveneens een officiële stedenbandrelatie heeft. Hij krijgt een officiële lunch van het gemeentebestuur aangeboden en ontmoet opnieuw plaatselijke ondernemers. Groningen is de oudste zusterstad van Tianjin. Deze stad ligt ten zuiden van Beijing en heeft meer dan twaalf miljoen inwoners. Per hogesnelheidstrein gaat de burgemeester naar de Chinese hoofdstad. Hij sluit het bezoek aan China af met een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur op de ambassade in Beijing.