nieuws

03 sep 2002, 00:12

Groningen Veilig start noodfonds: ‘Veel meer aandacht en geld nodig voor slachtofferhulp’

Groninger Jaap de Ruijter de Wildt en misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben vrijdag het startsein gegeven voor een noodfonds voor slachtoffers van geweld en hun nabestaanden. Ze raken vaak in forse geldproblemen, door bijvoorbeeld torenhoge kosten voor rechtsbijstand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kick-off vond plaats in Martiniplaza, waar deze week de Jaarbeurs gehouden wordt. De Ruijter de Wildt, advocaat en prominent strijder tegen zinloos geweld, riep het publiek op actief te worden bij onder meer het aangeven van geweld. ‘’Iedereen kan wat doen. Wacht bijvoorbeeld niet met het geven van informatie aan de politie als je wat weet over een misdrijf’’, benadrukte hij.
Belangrijke informatie blijft soms jarenlang onder de mensen. Hij verwees naar de zaak Andrea Luten, de moordzaak die al negen jaar sleept. Een rechtszaak in Assen leidde vrijdag niet tot een veroordeling van de verdachte. De bewijslast was volgens de rechter te mager. ‘’Dat is voor zowel nabestaanden als voor de vrijgesproken verdachte een trauma. Er is geen afsluiting voor de familie, terwijl om de verdachte altijd een zweem van verdenking zal blijven hangen’’. De Ruijter de Wildt is kritisch over het werk van justitie. ‘’De zaak moest te snel worden afgesloten, te snel moest de verdachte worden gearresteerd’’.
De Ruijter de Wildt zag zelf zijn leven volledig veranderen, nadat zijn dochter Anne vier jaar geleden werd vermoord na een dagje Koninginnedag in Amsterdam. De oplossing van deze moord liet jaren op zich wachten en was, samen met de onopgeloste moorden op prostituees in de stad, reden voor aanhoudende onrust in de Stad.