nieuws

26 okt 2010, 21:09

Groningen theaterstad bij uitstek tijdens Jonge Harten

Groningen is niet alleen de stad bij uitstek voor popliefhebbers, maar zeker ook voor theaterliefhebbers. In de stad is namelijk een theaterfestival dat vergelijkbaar is met Eurosonic op pop-gebied: Het Jonge Harten Festival. Dat is een uniek festival voor jong en aanstormend theatertalent. Het programma van de dertiende editie van het Jonge Harten Festival is bekend. Van 20 t/m 27 november zijn in Groningen maar liefst 36 verschillende voorstellingen te zien van jonge, talentvolle makers uit binnen- en buitenland. Naast inmiddels bekende gezichten als TG Jan, Sanne Vogel en de Kopergietery staan veel nieuwkomers te popelen om het publiek te veroveren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jonge Harten vindt talentontwikkeling belangrijk, daarom zijn er veel voorstellingen van jonge theatermakers. Elk jaar deelt Jonge Harten De Vrijkaart uit aan een jonge theatermaker. Dit jaar is de winnares Mik van Goor met haar project De Postkamer. Met haar collega's Neal Lewis en Jacques Riebeek heeft ze haar intrek genomen in De Puddingfabriek.

Vanuit hier gaan ze verhalen en brieven schrijven en verzamelen, waarmee ze uiteindelijk een performance gaan maken. Sarah Jonker komt naar Groningen met haar voorstelling Bloed op de dansvloer. Sarah werd eerder aangekondigd als vertegenwoordiger van dé nieuwe generatie filmactrices. Thomas Dudkiewicz speelt een duistere trilogie rond het personage Bobby Baxter. Andere jonge talenten zijn Benjamin Moen, Judith de Joode en Peter Vandemeulebroecke, alledrie afkomstig van de Toneelacademie Maastricht. Ook buiten Nederland is er jong talent gespot: het jonge dansgezelschap Nightmare Before Valentijn uit Berlijn. Jonge Harten haalt ze met twee voorstellingen voor het eerst naar Nederland.

Internationale voorstellingen


Er zijn weer veel Vlamingen op het festival. De dansers van de openingsvoorstelling Everland van fABULEUS brengen een ode aan Michael Jackson. Arend Pinoy speelt samen met danseres Jung-Ae Kim en het vlinderhondje Poefie het grimmig-ludieke Toi/Poefie/Moi. Compagnie Ea Eo uit Brussel speelt het intense circustheaterstuk M², Kopergietery & Ontroerend Goed brengen hun nieuwe internationale hit Teenage Riot (na Pubers bestaan niet van vorig jaar) en Ontroerend Goed komt ook langs met Intern, een intieme voorstelling waarin vijf acteurs op zoek zijn naar een date. Voor slechts vijf bezoekers per voorstelling! Flhip Flhop van Rannel uit Groot-Brittannië werd vorig jaar hoog gewaardeerd door de bezoekers. Daarom komt de groep dit jaar terug als feestelijke uitsmijter.

Eigen producties


Speciaal voor Jonge Harten zijn er twee producties gemaakt, die tijdens het festival in première gaan.
Bloggers is een coproductie van Multimediacollectief POK, fABULEUS en Jonge Harten. Zes jongeren (drie uit Groningen en drie uit Leuven) houden enkele maanden een videoblog bij waarin ze een fictief personage ontwikkelen. Deze blogs vormen de basis voor een voorstelling die gaat over zes jongeren op zoek naar hits… CW Boost maakt samen met de jeugdtheaterschool de voorstelling DRIVE.

Festivalcentrum in Café Images


Café Images in de Poelestraat is het nieuwe festivalcentrum van Jonge Harten. Hier kun je na afloop van de voorstelling een drankje drinken onder het genot van goede livemuziek, talkshows bijwonen of vanaf 17.00 uur terecht voor de laatste informatie bij de ‘Jonge Harten infobalie’.