nieuws

03 sep 2010, 10:10

Groningen te arm voor Kerstboom

Groningen moet het de komende feestdagen doen zonder kerstboom op de Grote Markt. De vereniging van ondernemers in de binnenstad, de Groningen City Club, heeft er geen geld meer voor. Dat betekent dat de binnenstad van Groningen tijdens de feestdagen aanzienlijk minder feestverlichting heeft. ‘Het is heel erg pijnlijk en heel vervelend, want het komt de uitstraling van Groningen tijdens de donkere dagen letterlijk niet

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

ten goede. Maar we hebben dit jaar moeten besluiten de feestverlichting voor de kerstboom te moeten schrappen’ aldus een woordvoerder van de ondernemersvereniging in CityScoop, het blad van de GCC.


Achterliggend probleem is dat er steeds minder zelfstandig ondernemers zijn in de binnenstad van Groningen die lid willen worden van ondernemersverenigingen. ‘Er zijn in binnensteden steeds meer filiaalbedrijven. Die willen wel profiteren van gezamenlijke voorzieningen zoals feestverlichting, maar willen er niet aan bijdragen. Dat noemen we de ‘free-riders’.

Op den duur kunnen de overblijvende ondernemers die wel betalen niet meer alle kosten opbrengen’, aldus een woordvoerder. Daarom wilde gemenete Groningen nu ene heffing invoeren op de onroerend zaak belasting die gebruokt kan worden voor kosten zoals de feestverlichting. De Groningen City Club hoopt dat dat fonds er komt zodat er volgend jaar wel weer geld is voor feestverlichting.


(foto: Arthur Kamminga.nl)