nieuws

28 nov 2018, 11:11

Groningen stevent af op meest vrouwelijke college van B en W ooit

Groningen stevent af op meest vrouwelijke college van B en W ooit

Het stof is langzaam neergedwarreld na de opmerkelijke verkiezingsuitslag van vorige week, met de spectaculaire winst voor GroenLinks. Achter de schermen komen de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college van B en W op gang. Eén ding lijkt echter nu al vast te staan: Groningen stevent af op het meest vrouwvriendelijke college van B&W ooit. Het huidige college (foto boven) bestaat uitsluitend uit mannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Want welke partijen wonnen het meest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Dat waren partijen met een vrouwelijke lijsttrekker.

 

Glimina Chakor
Glimina Chakor

De grootste winnaar was GroenLinks, dat onder aanvoering van Glimina Chakor van vier zetels sprong naar elf in de nieuwe gemeenteraad. De één na grootste partij is nu de PvdA, die ook een vrouwelijke lijsttrekker had en nu een vrouwelijke fractievoorzitter in de persoon van Carine Bloemhoff.

Carine Bloemhoff (PvdA)
Carine Bloemhoff (PvdA)

Een verrassende winst boekte ook de ChristenUnie, die van twee naar drie zetels groeide, onder aanvoering van Inge Jongman. Dan was er ook nog zetelwinst voor Marjet Wolthuis van 100% Groningen, dat van één naar twee zetels gaat, en voor de Partij voor de Dieren, die van één naar drie zetels sprong, onder aanvoering van Kirsten de Wrede.

Inge Jongman (ChristenUnie)
Inge Jongman (ChristenUnie)

In het Dagblad van het Noorden van vandaag, woensdag 28 november, komen alle vijf vrouwen aan het woord, in een artikel onder de kop: ‘Girlpower tijdens Groningse verkiezingen’.

 

De vrouwen laten zich in dat verhaal niet uit over hun ambities met betrekking tot een wethouderszetel. Carine Bloemhoff komt er in een verklaring voor het succes van door vrouwen aangevoerde partijen het dichtste bij. ‘Blijkbaar is er toch meer behoefte aan vrouwelijk leiderschap in de politiek. Het is natuurlijk generaliserend, maar vrouwen zijn in het algemeen wat meer samenwerkingsgericht dan mannen. Mannen hebben in de politiek toch wat meer de neiging om haantjesgedrag te vertonen’, aldus Carine Bloemhoff tegen het Dagblad.

Gezien het feit dat alle partijen die gewonnen hebben onder leiding staan van een vrouw, en het feit dat ook volgens Glimina Chakor van GroenLinks vrouwen sneller geneigd zijn om op een vrouw te stemmen, lijkt de conclusie onontkoombaar dat het nieuwe college straks meer vrouwelijke wethouders zal gaan tellen dan ooit tevoren.

Tenzij de Groningse lijsttrekkers deze wensen van hun vrouwelijke kiezers niet zouden honoreren. En dat lijkt onwaarschijnlijk.

Marjet Woldhuis
Marjet Woldhuis