nieuws

13 nov 2001, 00:12

Groningen steekt ambtenaren in ‘schone kleren’

Ambtenaren in Groningen moeten in schone kleding gestoken worden. In Groningen is door de raad een motie van GroenLinks aangenomen, die ervoor pleit ‘schone’ ambtenarenkleding te kopen. De stad kan daarmee een ‘Schone Kleren Gemeente’ worden. Zo’n keurmerk heeft wat weg van de Max Havelaar-formule, zoals die voor koffie bestaat. ‘’Maar wij richten ons niet op slechts een bepaald product, maar op winkels en bedrijven,’’ aldus campagnecoördinator Christa de Bruin.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De campagne streeft naar het dragen op Stadhuis en bij gemeentediensten van ‘mens- en milieuvriendelijke kleding’. Zo wordt in Amsterdam inmiddels bij de aanschaf van werkkleding rekening gehouden met milieueisen. Binnenkort sluit mogelijk ook Leeuwarden zich aan. Er wordt aan deelgenomen door de Schone Kleren Kampange (SKK), de Landelijke India Werkgroep en de Alternatieve Konsumenten Bond. Doel is het voorkomen van slaven- of kinderarbeid. Bovendien moeten industriearbeiders beschermd zijn door een goed werkend sociaal stelsel.
De politieke steun in Groningen is groot. ‘’De gemeente gaat kijken hoe het voorstel in de praktijk goed uitgevoerd kan worden,’’ aldus fractievoorzitter/motieindiener Karin Dekker (GroenLinks). Slechts de VVD steunde de motie niet.