nieuws

13 okt 2010, 18:06

Groningen start met Burgernet: bewoners en ondernemers ingeschakeld bij opsporing

De stad Groningen start vandaag met Burgernet. Dat is een samenwerkingsverband tussen burger, gemeente en politie. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wie zich als bewoner of ondernemer aanmeldt voor Burgernet levert een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. De meldkamer van de politie start een Burgernetactie als zij een melding binnenkrijgt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Burgernet werkt


Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in vijftig gemeenten in Nederland en heeft in totaal al bijna 100.000 deelnemers. In de provincie Groningen is de gemeente Veendam in maart 2010 als eerste gestart. Burgernet werd daar deze zomer voor het eerst met succes ingezet. Met behulp van vele Burgernetdeelnemers werd een vijfjarig vermist jongetje binnen twee uur ongedeerd teruggevonden. Uitgebreide informatie staat op de website www.burgernet.nl. Hier kunt u ook een filmpje over Burgernet bekijken.

Hoe aanmelden?


Bewoners van 16 jaar of ouder kunnen zich aanmelden via www.burgernet.nl als zij een actieve rol willen spelen in de veiligheid van hun woon- en leefomgeving? In de week van 18 oktober valt er een wervingsbrief bij alle inwoners van de stad op de mat met een aanmeldingsformulier en een brochure. Belangstellenden kunnen zich ook schriftelijk aanmelden.