nieuws

01 feb 2012, 15:03

Groningen krijgt keurmerk voor beveiligen winkelgebied

Ondernemers doen zeer hun best om samen met de politie en de gemeente Groningen de veiligheid in de winkels en winkelstraten te bevorderen. Daarvoor hebben ze woensdagmorgen als erkenning een bijzonder keurmerk in ontvangst genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De binnenstad van Groningen is de eerste in Noord-Nederland en na Tilburg de tweede in Nederland die de 4e ster KVO binnensleept. Dit onderstreept dat alle partijen in Groningen grote waarde hechten aan een veilig winkelgebied en dat dit ook tot een concreet en bijzonder resultaat heeft geleid.

Om de veiligheid in het winkelgebied van de Groninger Binnenstad te vergroten sloten de gemeente Groningen inclusief de Brandweer, de Regiopolitie Groningen en de Groningen City Club in november 2005 het eerste convenant Keurmerk Veilig Ondernemen. Het Keurmerk kent een landelijke certificering in de vorm van het toekennen van sterren.

In het najaar van 2005 ontving Groningen zijn eerste ster, in 2007 volgde de tweede en in 2009 de derde. Eind 2011 heeft de Groninger binnenstad ‘examen’ gedaan voor de vierde ster en is hiervoor ruim geslaagd. Met het toedelen van de vierde ster bevestigt het HBD dat de Groningse binnenstad voorop loopt in het creëren van een veilig winkelgebied door een goede samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en ondernemers.

Er wordt permanent aandacht aan het winkelgebied besteed en snel gehandeld wanneer nodig. Ook worden vanuit KVO verschillende instrumenten, zoals veiligheidsworkshops, OverlastDonatie en het Collectief Winkelverbod aan ondernemers aangeboden. Deze projecten zijn sinds enkele jaren actief en het aantal deelnemers groeit nog steeds.

 


Woensdagmorgen 1 februari 2012 namen burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter Bert-Jan Hakvoort van de Groningen City Club, waarnemend districtchef Regiopolitie Groningen Cor de Lange en commandant Hans Foekens van de Groninger Brandweer de vierde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst. De ster werd uitgereikt door Martijn Wildeboer van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De certificering vond formeel plaats met het ondertekenen van een nieuw convenant tussen de deelnemende partijen. Het binnenhalen van de 4e ster KVO wordt vervolgens voor iedereen zichtbaar gemaakt door symbolisch een KVO-tegel in de bestrating vóór de nieuwe Damsterdiepgarage, uitgang Nieuweweg aan te brengen. Deze tegel benadrukt dat de consument een veilig winkelgebied is binnengelopen en dat de aan- en afvoerstraten zoals Damsterdiep en Nieuweweg nadrukkelijk deel uitmaken van deze veilige binnenstad.