nieuws

16 jan 2014, 08:08

Groningen Seaports ziet winst stijgen in 2013 ondanks afname overslag

De Groningse zeehavens hebben de overslag in 2013 met 15 procent zien dalen. Dat maakte havenbeheerder Groningen Seaports woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Groningen. Ondanks de tegenvallende overslag verwacht het havenbedrijf een winststijging van 0,25 miljoen euro in 2012 naar 0,6 miljoen euro in 2013.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De daling van de overslag is voor een belangrijk deel te wijten aan overcapaciteit op de energiemarkt. Hierdoor werden minder kolen aangevoerd voor de energiecentrales in de Eemshaven. Dit wordt echter afgedekt door de havengeldgaranties die Groningen Seaports heeft afgesproken met de betreffende energiebedrijven. Daarnaast steeg de uitgifte van bedrijventerreinen met 50 procent ten opzichte van vorig jaar.

 

Het faillissement van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl, vlak voor de jaarwisseling, zorgde voor een onverwacht slecht einde van 2013. Groningen Seaports zegt samen met bedrijvenvereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsmond (SBE) de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl te werken aan een plan dat moet zorgen voor een ‘equal level playing field’ voor de gehele Nederlandse energie-intensieve industrie. Een goed, uitgebalanceerd gascontract zou hiervoor de basis moeten vormen. Als het plan klaar is, zal het worden voorgelegd aan het kabinet.