nieuws

21 aug 2009, 09:09

Groningen profileert zich als een slome softy, meent CDA fractievoorzitter

Softe types, die Groningers! Ze zijn braaf en staan daardoor derde op de ranglijst van fair-trade steden. En ook op het gebied van duurzaamheid etaleert de stad Groningen graag haar successen. Maar het feit dat Groningen ook zakelijk zeer succesvol is, en in 2009 zelfs de beste gemeente van Nederland was, dat wordt amper voor het voetlicht gebracht. Dat althans betoogt CDA fractievoorzitter Jan Seton in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). Overigens is het volgens hem bizar dat Groningen volgens een duurzaamheidsmeter niet nog beter scoort ‘’omdat er te weinig vrouwen in het gemeentebestuur’’ zitten. ‘’ Dat slaat toch echt alles !’’, bromt de CDA-er. Seton:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


‘’De gemeente Groningen is Fair Trade gemeente en we zullen het weten ook! Op veel strategische punten komt de boodschap op je af. En niet van die bescheiden bordjes als van ‘beste binnenstad’, nee ze zijn groot en onvermijdelijk. En er zijn meer van dit soort lijstjes: we zijn dan misschien niet de duurzaamste gemeente geworden, maar we zijn toch wel de beste gemeente van 2009?


Groningen en Goes kregen als eerste het predikaat: Fair Trade gemeente. Een mooi resultaat. Meer gemeenten volgen, zodra ze voldoen aan allerlei criteria die te maken hebben met eerlijke handel. We zijn dus niet de beste, we zijn de eerste. Toch reden genoeg voor het linkse college om dit feit van de daken te schreeuwen. Terwijl ik vind dat de bordjes van beste binnenstad, die kleiner maar even duidelijk waren, toch ook hun charme hadden.


Nou heb ik het wel eens moeilijk met dit soort ranglijsten. Neem nou duurzaamheid. Groningen greep, ondanks een forse stijging vanaf de 15e plek, net naast de eerste plaats in de landelijke duurzaamheidsmeter 2009. We werden ’slechts’ derde omdat we geen verordening voor een burgerinitiatief hebben (!) en vanwege te weinig vrouwen in het stadsbestuur, dat is raad en college samen (!?). Ik wil duurzaamheid best breed zien, maar dit slaat toch echt alles.


Aan de andere kant vergeet de gemeente om uit te pakken over onze verkiezing tot beste gemeente van 2009. Waar blijven die bordjes? Misschien niet zo trendy als duurzaamheid of zo hip als fair trade, maar eigenlijk veel knapper: overall zijn we de beste onder meer vanwege de veiligheid, het winkelaanbod en ons sociaal klimaat. Daar hoor je de gemeente niet of nauwelijks over.
Da’s jammer, want gezien de economische ontwikkelingen zal het de kunst zijn om dit overall niveau op peil te houden. Een stad die in de volle breedte, dus ook als het gaat om zaken als de sociale voorzieningen, de sport, het onderhoudsniveau en de bereikbaarheid aantrekkelijk is en blijft. Zal dat niet een belangrijk thema van de verkiezingen zijn? ‘’’

Jan Seton


CDA fractievoorzitter


Bron: www.dsg.nl