nieuws

04 sep 2010, 10:10

Groningen pak uit met tweehonderdste verjaardag van stadhuis

Het stadhuis van Groningen bestaat dit jaar tweehonderd jaar. Ter gelegenheid hiervan is tijdens de Open Monumentendag – komende zaterdag 11 september - en de week erna in het stadhuis een tentoonstelling te zien over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit gebouw. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tentoonstelling ‘Tweehonderd jaar stadhuis van Groningen (1810-2010)’ vertelt het verhaal van het gebouw en zijn (bijzondere) bouwgeschiedenis aan de hand van prenten, schilderijen, (bouw)tekeningen, foto’s en voorwerpen. Zo zijn er originele bouwtekeningen uit 1775 te zien van de architect van het stadhuis, Jacob Otten Husly. Ook is te zien hoe het stadhuis eruit had kunnen zien als een andere architect de prijsvraag had gewonnen die aan de bouw voorafging.
De tentoonstelling is gemaakt door de gemeente Groningen en het Platform Gras, in samenwerking met de Groninger Archieven, het Groninger Museum en het Universiteitsmuseum.

Poppenhuis van koningin Wilhelmina (1892)
Blikvanger van de tentoonstelling is een groot poppenhuis in de vorm van het stadhuis. Koningin Wilhelmina kreeg dit cadeau toen zij in 1892 op 12-jarige leeftijd met haar moeder, Koningin-regentes Emma, de stad Groningen bezocht. In 1897 heeft koningin Wilhelmina het poppenhuis geschonken aan het Groninger Museum.

Boek over stadhuis
Architectuurhistoricus Thomas von der Dunk heeft een boek geschreven over de prijsvraag die de basis vormde voor het ontwerp van het stadhuis. Hij noemt het stadhuis van Groningen een van de belangrijkste voorbeel¬den van de neoclassicistische bouw¬stijl in Nederland. Het boek van Von der Dunk is tijdens de Open Monumentendag voor het eerst te koop. Ook geeft Von der Dunk zaterdag 11 september in de oude raadzaal twee lezingen over het stadhuis: om 13.00 en 15.00 uur.

Postzegel
Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan heeft de gemeente Groningen een speciale stadhuispostzegel ontworpen. De postzegels zijn vanaf zaterdag 11 september te koop bij de VVV.

Openingstijden tentoonstelling (11 t/m 18 september)
zaterdag 11 september open van 10.00 tot 17.00 uur
zondag 12 september open van 13.00 tot 17.00 uur
maandag t/m vrijdag open van 09.00 tot 17.00 uur
zaterdag 18 september open van 10.00 tot 17.00 uur