nieuws

14 okt 2002, 00:12

Groningen: opnieuw referendum Grote Markt

De inwoners van Groningen mogen nogmaals stemmen over de toekomst van hun geliefde Grote Markt, het hart van het historische stadscentrum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het college van B en W van Groningen wil althans nogmaals een raadgevend referendum houden over de toekomst van de Grote Markt. Het referendum zou in het najaar 2003 moeten plaatsvinden.
Het college wil onder meer een muziektheater met drie zalen aan de markt bouwen. Maar er staat nog niets geheel vast. De burgers van de gemeente mogen wanneer meer bekend is hoe de plannen er uit gaan zien een uitspraak doen over de oostzijde van het plein. Burgemeester Wallage maakte bekend dat het college het advies van de burgers zal volgen.
Het afgelopen jaar vond reeds uitgebreide peilingen van de visie van de Stadjers, zoals de Groninger heten, plaats in de vorm van het zogeheten ‘Grote Markt Beraad’. Het daaruit voortgekomen advies is voorgelegd en overgenomen door het gemeentebestuur. De Groningers willen dat het plein ingrijpend wordt aangepakt, dat is in ieder geval duidelijk. Er moeten meer mogelijkheden komen voor winkels, cultuur en toerisme.
Een referendum in 2001 eindigde in een zware nederlaag voor het toenmalige college, dat voorzag in een grootschalige opknapbeurt voor het kenmerkende plein. Het plan zou een investering vergen van vele honderden miljoenen euro’s. Er was felle en emotionele weerstand tegen voornamelijk de bouw van een parkeergarage onder het historische plein.Het ambitieuze plan werd met bijna tachtig procent tegen weggestemd. In een later stadium volgt er mogelijk een derde referendum, dan over de noordzijde.