nieuws

26 mrt 2012, 08:08

Groningen bij Europese top aan Barroso gepresenteerd als "Smart City"

Groningen heeft zichzelf als "Smart City" gepresenteerd tijdens een Europese Top in Kopenhagen. Maar voor wat José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, betrof, was dat niet meer nodig: die wist dat al. Hij zei Groningen te kennen en vindt het een voorbeeld van een stad met mooie kansen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse wethouder Frank de Vries heeft samen met André van de Nadort, burgemeester van Ten Boer, de stad en regio Groningen gepresenteerd bij een Europese top over regio's en steden in Kopenhagen. Bij die top kwamen ruim 300 lokale en regionale bestuurders uit 27 EU-landen bijeen. De Vries presenteerde Groningen als 'Smart City', waar kennis en innovatie elkaar ontmoeten en versterken.

De wethouder overhandigde in Kopenhagen de zogeheten 'City of Talent Box' aan José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Die verklaarde de stad te kennen en vindt het een mooi voorbeeld van een stad met grote kansen voor innovatie en duurzame ontwikkelingen. Groningen richt zich nadrukkelijk op thema's als Healthy Ageing en (duurzame) Energie.

De aanwezigheid van Groningen in Kopenhagen was volgens De Vries van groot belang. “Stedelijke regio’s in Europa kunnen veel van elkaar leren. Minstens zo belangrijk is om jezelf te laten zien en horen en mee te praten over welke kant we met z’n allen op gaan. En met onze ambities op het gebied van Energie en Healthy Ageing hebben we Europa hard nodig bij het neerzetten van Groningen als moderne Europese stad waar talent telt.”

Tijdens de top werd duidelijk dat duurzame en groene investeringen niet alleen zorgen voor een antwoord op klimaatverandering, maar ook een goed middel zijn tegen de bestrijding van de economische crisis. Europese regio's en steden kunnen daarbij veel van elkaar leren en moeten meer voordeel halen uit onderlinge samenwerking.