nieuws

14 jul 2000, 00:12

Groningen ontdekt Abel Tasman-bier

De provincie Groningen staat op het punt om kennis te maken met een nieuw bier dat genoemd is naar ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het eerste Abel Tasman Spelt-bier zal donderdag aan burgemeester K.B. Dijkstra van de Groningse gemeente Grootegast worden overhandigd. In deze gemeente bevindt zich het plaatsje Lutjegast waar de avonturier in 1603 werd geboren. Tasman ontdekte in 1642 Tasmanië en Nieuw Zeeland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Directeur H. van der Velde van Aristo Promotions uit Bedum, die het produkt introduceert, zegt dat het nieuwe bier ook erg bijzonder is omdat er natuurlijke ingrediënten van het Groninger land aan zijn toegevoegd zoals spelt. “Op de landerijen van de borg Verhildersum in Leens worden op historische wijze verschillende gewassen verbouwd. Door een goede samenwerking is het mogelijk dat ik regelmatige aanvoer kan krijgen van één van de oudste graansoorten, spelt”.
Het speciale bier wordt door Aristo Promotions omschreven als een vol bier wat herinnert aan “de stoere periode op het VOC-schip, waar menig pintje werd genuttigd onder leiding van Abel Tasman.” Bier was destijds een betrouwbaar alternatief voor drinkwater dat meestal sterk was vervuild.