nieuws

30 jul 2013, 09:09

'Groningen moet zich bij stedenband Moermansk niet voor karretje GroenLinks laten spannen'

Groningen moet er voor oppassen dat een jarenlang opgebouwde vertrouwensrelatie met Moermansk wordt opgeofferd aan 48- “hours of fame” van een enkel GroenLinks raadslid. Als een raadslid naar Gaza , China of Rusland reist afreist met als doel het leven van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te documenteren, weet je van te voren dat dat problemen oplevert. Dat betoogt de Groningse oud-wethouder Bert Westerink (CDA) vandaag in een opiniestuk in De Volkskrant.

Volgens Westerink is het de vraag of je wel met alle plaatsen die je wilt stedenbanden zou willen onderhouden. Hierbij geldt een minimum aan wat uit oogpunt van mensenrechten nog is te verantwoorden. Zo zou een stedenband met een Noord-Koreaanse stad de toets der kritiek niet doorstaan. Maar gelet op de banden van een stad als Groningen met steden in China, Gaza en Nicaragua zijn de normen ruim. Maar je zult er dan toch wel rekening mee moeten houden dat daar anders wordt gedacht dan in Groningen, betoogt Westerink.


(…) “Breed draagvlak bepaalt het succes van een stedenband. Als dat er niet is - hetzij hier, hetzij daar - houdt het simpelweg op. In dat licht is er weinig fantasie nodig om zich voor te stellen wat de consequenties zijn als een raadslid naar Gaza of China afreist met als doel het leven van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te documenteren.”


“ In Moermansk moest dat zo nodig wel gebeuren met het voorspelbare gevolg van arrestatie en uitwijzing. D66 in de Groninger raad stelt nu de hele stedenband ter discussie en de kans dat de Russische overheid hetzelfde doet, is bepaald denkbeeldig. Zo kan de in twintig jaar opgebouwde vertrouwensrelatie geofferd worden aan 48 hours of fame voor één enkel raadslid. De gemeenteraad van Groningen en het bestuur van de stedenband moeten er dan ook voor passen zich voor dit GroenLinks-karretje te laten spannen.”

 

“Is homo-emancipatie dan niet belangrijk? Wat mij betreft is dat in Groningen, Moermansk of Jabalya even belangrijk. Een stedenband kan dat dichterbij brengen. Denk aan alle scholieren die elkaar via de band Groningen-Moermansk al troffen. Die vertellen elkaar wat hen bezighoudt. Seks lijkt mij geheid een topic. En in de steden en gastgezinnen die ze bezoeken zien ze hoe daarmee wordt omgegaan. Wat hen daarin goeddunkt, nemen ze mee naar huis en daarmee beïnvloeden ze hun eigen maatschappij. Op grassroot-level, waar echte verandering begint.”

 


Bert Westerink was wethouder in Groningen voor ondermeer stedenbanden.


Bron: de volkskrant.nl

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: