nieuws

07 apr 2008, 21:09

Groningen "moet woningstichting IN aanspreken op betere ventilatie", vindt SP

Op verzoek van SP-raadslid Eelco Eikenaar wordt er woensdag in de commissie Ruimte en Wonen in Groningen gedebatteerd over balansventilatie. Balansventilatie blaast de buitenlucht naar binnen die eerst wordt opgewarmd door de afgezogen binnenlucht. Het systeem kwam afgelopen week in opspraak na een uitzending van Zembla over de Amersfoortse wijk Vathorst. Ook in Groningen zijn er problemen met slecht functionerende balansventilatie in een wooncomplex van corporatie IN, zegt de SP. Volgens deze fractie moet de gemeente IN ‘harder aanpakken’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bewoners van het wooncomplex Akkerstraat-Parallelweg klagen over hoofdpijn, astma en vermoeidheid. Uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen die de SP eerder stelde blijkt dat IN ‘overweegt’ het systeem te vervangen als aanpassingen niet helpen. Eikenaar:

“Dat is onvoldoende, de bewoners klagen al jaren dat dit systeem niet aan de wettelijke eisen voldoet. Wanneer aanpassingen niet voldoen moet men dit niet ‘overwegen’ maar gewoon doen. Het college van Burgemeester en Wethouders moet IN daar stevig op aanspreken, dat is tot nu toe niet gebeurd.” De SP wil ook van het college weten of er op dit moment huizen in Groningen worden gebouwd met gebalanceerde ventilatie en of die woningen voldoende worden gecontroleerd.