nieuws

22 jun 2011, 10:10

Groningen moet weer Duits leren

“Groningen moet weer Duits leren. Althans: het is voor de economie in de Groninger binnenstad van groot belang dat winkelmedewerkers Duitse klanten te woord kunnen staan. Voor de gastvrijheid van Groningen is het goed dat scholieren weer Duits leren op school’. Dat vindt de Groningse wethouder van onderwijs, Elly Pastoor (PvdA). Ze zei dit gisteravond tijdens een algemene ledenvergadering van de Groningen City Club, de vereniging van binnenstadsondernemers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens wethouder Pastoor is er in Groningen veel aandacht voor het hoger en universitair onderwijs, maar is het beroepsonderwijs ook van vitaal belang voor de Groningse economie. Het afgelopen jaar heeft de wethouder zich zό hard ingezet voor het beroepsonderwijs, dat ze inmiddels bals is uitgeroepen tot ‘ambassadeur van het beroepsonderwijs’.


Nieuwe generatie ondernemers


Volgens wethouder Pastoor is het ook voor de Groningse binnenstad van groot belang dat er een optimale afstemming komt tussen de wensen van de ondernemers en het beroepsonderwijs. De komende tijd zwaaien namelijk veel oudere ondernemers af, en dan zullen bedrijven moeten worden overgenomen door goed opgeleide, gedreven en jonge ondernemende mensen.
Volgens de wethouder is er een “creatieve denktank” nodig die met voorstellen moet komen om te voorkomen dat ‘vaak fantastische, zelfstandige oude bedrijven uit de binnenstad verdwijnen’. Volgens de wethouder wil de gemeente graag meedenken over initiatieven om te zorgen dat jongeren die bedrijven straks overnemen.


Duits


Maar nu al is het van groot belang dat er meer aandacht komt voor het Duits in het onderwijs in Groningen. Duitsland is onze grote buurman, en jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen uit Oldenburg en omgeving Groningen. Dan is het wel handig dat in Groningse winkels beter Duits wordt gesproken. ‘Misschien moeten we ook eens kijken of we een uitwisseling die er vroeger was met Oldenburg weer nieuw leven kunnen inblazen. We zullen er voor moeten zorgen dat de Duitse taal weer belangrijk wordt’, zo betoogde de wethouder.