nieuws

30 nov 2010, 08:08

Groningen moet schoorsteen Suiker Unie slopen

Groningen moet een opvallende schoorsteen, een herinnering aan een grote suikerfabriek die vorig jaar werd ontmanteld, toch slopen. B en W hadden deze schoorsteen langs de westelijke ringweg willen laten staan als herinnering aan het feit dat de suikerindustrie ooit belangrijk was in Groningen. Maar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft bepaald dat de schoorsteen toch gesloopt moet worden, zo maakte een woordvoerder van de gemeente Groningen maandag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen heeft lange tijd een belangrijke suikerindustrie gehad. Maar vorig jaar werd besloten tot de sloop van een fabriek van de Suiker Unie. Alleen in de wijk Hoogkerk staat nu nog een suikerfabriek. De gemeente Groningen had subsidie aangevraagd en verkregen voor de sanering van het terrein van de ontmantelde suikerfabriek, maar onder voorwaarde dat er geen fabriekmatige activiteiten meer mogelijk zouden worden. Groningen had gevraagd om een uitzondering, onder meer voor de nieuwste schoorsteen. Die laatste mag echter niet blijven staan, maar wel een oude werkplaats en een oude bakstenen schoorsteen.

Wethouder Frank de Vries van de gemeente Groningen noemt de uitspraak teleurstellend. ‘We hadden graag gezien dat de hoge witte schoorsteen was blijven staan. Het is echt een duidelijk herkenningspunt op het terrein.’ Tegen de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is geen beroep mogelijk. De gebouwen zullen binnenkort worden gesloopt, aldus de gemeente Groningen.