nieuws

03 mei 2009, 18:06

‘Groningen moet tempo maken met financiering Groninger Forum’, zegt D66

De fractie van D66 in de Groninger gemeenteraad vindt dat het college van B en W vaart moet maken met de financiering van het Groninger Forum. In zijn weblog in de DSG laat D66-fractievoorzitter Elco van der Wilt weten nu nog weer enthousiaster te zijn geworden over het concept van het Groninger Forum nadat hij de nieuwe website over het ‘Scholtenhuis’ had bezocht. Volgens hem is dat een uiterst interessante website geworden. ‘Op deze manier zou de geschiedenis van Groningen straks ook uitstekend gepresenteerd kunnen worden in het Groninger Forum. Dus het college moet nu echt een beetje opschieten!’, zo betoogt hij. Van der Wilt meldt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Vandaag is het beruchte Scholtenhuis, hoofdkwartier van de Duitse Sicherheits Dienst, weer in alle gruwelijkheid zichtbaar. Met de lancering van de website over het Scholtenhuis, is het mogelijk ook voor de jongere generatie om kennis te nemen van een van de meest duistere periodes uit Groningen.


En hoe! Ik heb de website doorgenomen en ben verbaasd en verwonderd door de intensiteit, waarmee de bittere informatie tot me komt. Door gebruikmaking van nieuwe gaming technieken, historisch accurate verslaglegging en persoonlijke interviews onstaat een levensecht beeld van het Scholtenhuis. De geschiedenis wordt hiermee echt doorgegeven. Niet stoffig, informatief en soms zelfs spannend. Ik ben er van overtuigd dat een hele jonge generatie zo voor het eerst in aanraking zal komen met de geschiedenis. Het zijn de nieuwe technieken en de manier van presenteren die deze wezenlijke geschiedenis weer tastbaar maakt.


Het Forum gaat ook leven en werken met deze nieuwe manieren van presenteren. Het Forum wordt een plek waarin de verpakking niet los staat van de inhoud, maar waarbij de vorm bijdraagt aan het belang van die informatie, zodat die nog indringender is en nog meer mensen kan bereiken. Het Scholtenhuis project laat zien dat een concept als het Forum juist bij uitstek in staat is om een verbinding te leggen tussen geschiedenis, heden en toekomst.

Het Forum is het historisch museum van nu. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het Forum het antwoord kan zijn op het gebrek aan diepte of historisch besef en kan bijdragen aan een open en vrije samenleving. Ik roep het college dan ook op, te zorgen voor een financieel verhaal dat staat als een huis. Het zou eeuwig zonde zijn het Forum niet te kunnen bouwen omdat het geld niet is gevonden. Wij willen 32,5 miljoen investeren, nu de rest nog.’’

www.dsg.nl