nieuws

11 okt 2012, 10:10

Groningen het ‘Istanbul’ van Nederland: stad met meeste files

Groningen blijkt de meeste files van Nederland te hebben, zo blijkt uit cijfers van TomTom.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Automobilisten in Groningen zijn hier gemiddeld 20 procent meer reistijd kwijt dan normaal. In de ochtendspits is dat zelfs 50 procent.
In de spits doen Groningers er zelfs anderhalf keer langer over om op hun werk te komen, dan wanneer ze dezelfde route zouden afleggen op een willekeurige zondagavond.


Op nummer twee en drie van de index van TomTom staan Den Haag en Rotterdam. Amsterdam is terug te vinden op de vijfde plaats.
Dat Groningen en niet een stad in de Randstad op nummer 1 staat, is verrassend. Opstoppingen in Amsterdam zijn flink teruggedrongen. Dat komt omdat daar de belangrijke knelpunten zijn aangepakt.
Istanbul


Is Groningen koploper in Nederland, in Europa blijkt dat Istanbul te zijn. Wie daar de stad in of uit wil doet daar bijna 60 procent langer over dan wanneer het verkeer gewoon door kan rijden. In de ochtendspits is dat zelfs 87 procent.


In Groningen is het met twintig procent vertraging dus nog lang niet zo gek als Istanbul. In de top tien van Europese steden komen geen Nederlandse steden voor.

Tram


Saillant is dat de cijfers van Tom Tom bekend worden net nu het college van B en W van Groningen is gevallen over plannen voor de tram die volgens tegenstanders te duur zou worden. 

Plannen voor een opknapbeurt van de zuidelijke ringweg zijn in de Groningse politiek tamelijk onomstreden. Momenteel staan de meeste files aan de oostelijke ringweg, maar dat komt juist omdat die weg aanzienlijk wordt opgeknapt waardoor het verkeer er straks uiterst soepel overheen kan rijden.

De bereikbaarheid van Groningen zal tijdens de onderhandelingen voor een nieuw college van B en W in elk geval een belangrijk thema worden.

Meer over het onderzoek van Tom Tom:
 

 

http://content1d.omroep.nl/b907dd91c46370af77ef332f1bad2465/50767a15/nos/docs/111012_tomtom.pdf