nieuws

24 feb 2014, 07:07

Groningen met Barcelona en Grenoble in finale “Innovatiehoofdstad van Europa”

Het begint nu echt spannend te worden: Groningen is samen met Barcelona en Grenoble overgebleven in de race voor de titel Innovatiehoofdstad. 55 andere Europese steden zijn afgevallen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen zit bij de laatste drie in de race om de titel Innovatiehoofdstad van Europa. De andere twee finalisten zijn Barcelona en Grenoble. Daarmee heeft Groningen de steden Malaga, Espoo (Finland) en Parijs achter zich gelaten. Het gaat om de eerste iCapital-wedstrijd van de Europese Unie. De hoofdprijs is € 500.000.

 

 

De Europese iCapital Award gaat naar de stad die het beste innovatieklimaat heeft opgebouwd en zijn burgers, overheidsorganisaties, universiteiten en bedrijven laat samenwerken om innovatie nog meer te stimuleren. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Innovation Convention 2014, het belangrijkste Europese evenement over innovatie. De Innovation Convention vindt op 10 en 11 maart plaats in Brussel.

 

 

Smart Energy City

 


Voor de iCapital-wedstrijd hadden 58 Europese steden zich aangemeld bij de Europese Commissie. Groningen is dus doorgedrongen tot de laatste drie. Stad stelde zich kandidaat als een 'smart energy city', omdat de sectoren Energie- en ICT sterk vertegenwoordigd en verankerd zijn in de Groningse economie. B&W denken dat Groningse local solutions een bijdrage kunnen leveren aan global challenges. De stad kent nu al een aantal innovatieve, slimme energieprojecten, zoals 'PowerMatchingCity' en '1000 Slimme Huishoudens'. Als Groningen de iCapital-prijsvraag wint, wil het college een plus zetten op deze activiteiten.