nieuws

27 feb 2008, 12:12

Groningen mag bordelen niet sluiten

De gemeente Groningen mag vijf bordelen in de stad niet sluiten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Volgens de afdeling bestuursrechtspraak van de raad is het besluit van burgemeester Jacques Wallage de panden te sluiten onvoldoende onderbouwd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eind februari vorig jaar besloot de burgemeester dat de panden aan de Hoekstraat moeten worden gesloten. Daarbij verwees hij naar de wet Bibob, die gemeenten in staat stelt een vergunning in te trekken bij ernstig gevaar van misbruik. Wallage stelt dat er een groot risico bestaat op wapen- en vrouwenhandel. Ook zou er sprake zijn van belastingontduiking.

Eigenaar Mario Music spande daarop een kort geding aan. Eind april vorig jaar kwam de voorzieningenrechter in Groningen al tot de conclusie dat het gemeentebesluit onvoldoende is onderbouwd. De rechter gaf de gemeentelijke commissie bezwaar en beroep opdracht een advies over de zaak uit te brengen. Die adviseerde de burgemeester toch de exploitatievergunning in te trekken. Volgens de Raad van State is daarvoor echter geen grond.

Het vermoeden van vrouwenhandel is volgens de uitspraak gebaseerd op informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Een informant en verscheidene prostituees zouden het vermoeden bevestigen. Volgens de Raad van State is de betrouwbaarheid van de informatie echter niet te controleren. Ook de verdenkingen van belastingontduiking en wapenbezit zijn volgens de raad niet voldoende onderbouwd.