nieuws

06 nov 2001, 00:12

Groningen maakt zich op voor eerste gevangeniswinkel

Er bestaan serieuze plannen voor een gevangeniswinkel in het centrum van Groningen. In de winkel zullen producten worden verkocht die gedetineerden hebben gemaakt tijdens hun verblijf in Nederlandse Huizen van Bewaring. De directie van het noordelijke gevangeniswezen heeft inmiddels toestemming gegeven voor het plan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het zou de eerste gevangeniswinkel van Nederland worden. In Engeland zijn gevangeniswinkels al de normaalste zaak van de wereld.
De producten die in de winkel te koop worden aangeboden zijn zeer divers en variëren van hoeslakens tot kruipdekens voor baby’s en van sierkussens tot stoelen en tafels. ,,We willen de buitenwereld ook een beeld geven van wat zich binnen de gevangenismuren afspeelt”, vervolgt Bast. ,,Veel mensen denken nog te veel in stigma’s over gedetineerden. Met zo’n winkel kan je zeker de drempel verleggen.” De producten die in de gevangenissen worden vervaardigd worden nu voornamelijk aan groothandels verkocht.
Hoeveel de winkel moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. Het hele project valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie. De exploitatie van de winkel wordt vermoedelijk ondergebracht in een stichting. Wanneer de winkel in Groningen een succes blijkt, zouden er meerdere winkels in de Randstad kunnen volgen.