Nieuws

Groningen krijgt mogelijk uniek systeem van stadsdistributie

Groningen gaat mogelijk overschakelen op een systeem van ‘Stadsdistributie’. Daarbij leveren leveranciers hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met een voorstel daartoe, en daarom is er woensdag eerst een ‘expertmeeting’.Groningen gaat mogelijk overschakelen op een systeem van ‘Stadsdistributie’. Daarbij leveren leveranciers hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met een voorstel daartoe, en daarom is er woensdag eerst een ‘expertmeeting’.Groningen gaat mogelijk overschakelen op een systeem van ‘Stadsdistributie’. Daarbij leveren leveranciers hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met een voorstel daartoe, en daarom is er woensdag eerst een ‘expertmeeting’.


Leestijd: 1 minuut

Doelstelling van de expertmeeting is het scherper in beeld krijgen van de voor- en nadelen van het centraal organiseren van de stadsdistributie. De expertmeeting begint om 20.00 uur in de oude raadzaal in het stadhuis.

Bij centrale stadsdistributie leveren leveranciers leveren hun goederen af bij een centraal punt aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de stadsdistributeur met schone voertuigen de goederen naar de winkels en bedrijven in de binnenstad.

Door deze centrale aanpak zou het aantal bevoorradingsritten in de binnenstad kunnen verminderen. Dit betekent minder verkeer in de binnenstad en minder CO2-uitstoot. De gemeenteraad heeft voor de expertmeeting sprekers uitgenodigd van:

Connekt: een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden dat partijen verbindt om te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit
Binnenstadservice Nederland: een bedrijf dat de stadsdistributie verzorgt in
verschillende steden
Transport en Logistiek Nederland en EVO: belangenbehartigers voor de
transportsector en de logistieke dienstverlening
– de Groningen City Club

Onderwerpen die aan bod komen zijn de succes- en faalfactoren rond de invoering van centrale stadsdistributie, de aantrekkelijkheid van het idee voor ondernemers, de ervaringen van de distributeurs, de mogelijke rol van de gemeente en de gevolgen voor werkgelegenheid en de verkeersveiligheid.