nieuws

11 jul 2007, 00:12

Groningen krijgt tijdelijk treinstation bij Europapark; vanaf september eerste treinen

Op 9 juli starten in opdracht van ProRail en de gemeente Groningen de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de tijdelijke halte Groningen Europapark. Voor een optimale afwikkeling van het wegverkeer komt er een alternatieve route. De tijdelijke halte is medio september gereed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De halte komt langs de Verlengde Lodewijkstraat parallel aan het spoor, tegenover de Boumaboulevard te liggen. Dit is iets ten noorden van het te bouwen definitieve treinstation dat naar verwachting eind 2010 gereed is. Medio september zullen Arriva-treinen van en naar Hoogezand- Winschoten - Nieuweschans stoppen bij de tijdelijke halte. Ook het busverkeer van Arriva gaat de tijdelijke halte als stopplaats benutten.

Aannemer Strukton bouwt het perron ter hoogte van het Balkgat voor en schuift dit later richting definitieve locatie. Het perron wordt voorzien van een omroepinstallatie, stempelautomaat, klok, zitbanken en verlichting. Nabij de halte komt een tijdelijke Kiss-and-Ride voor auto’s en een aantal parkeerplaatsen.

Doorgaand verkeer

Aangezien de ruimte langs het spoor nodig is voor in- en uitstappers, een bushalte en de Kiss-and-Ride, is besloten tot een omleiding van het wegverkeer. Doorgaand verkeer rijdt via de Verlengde Lodewijkstraat, via de toerit richting de Redoute, over een dam over de Helperlinie, via een dam over de koelwaterarm richting Boumaboulevard. Daar kan het verkeer ofwel linksaf richting Euroborg, dan wel rechtsaf richting Mediacentrale zijn weg vervolgen. Deze tijdelijke omleiding (vice versa) zal voortduren tot de opening van het definitieve station. Deze is vooralsnog voorzien in december 2010.

Planning

In de periode tussen begin juli en eind augustus worden de dammen over het water geplaatst. In die periode zal ook de Verlengde Lodewijkstraat ter plaatse van de tijdelijke halte deels opnieuw worden ingericht. Tijdens de zomervakantieperiode zijn er diverse (weg-) werkzaamheden aan het westelijke deel van de Boumaboulevard. In augustus en september vinden de meeste werkzaamheden plaats ter hoogte van de tijdelijke halte.