nieuws

18 aug 2009, 08:08

‘Groningen krijgt spectaculaire, wel degelijk zeer druk bezochte voorziening!’, zegt Groninger Forum

Het nieuwe Groninger Forum zal zich wel degelijk ontwikkelen tot een enorme publiekstrekker van formaat. Er is geen stad in Nederland waar ze straks een met het Groninger Forum vergelijkbare voorziening hebben. Het is onzin om te denken dat het Groninger Forum zich aan het rijk rekenen is wat betreft de bezoekers: integendeel het aantal van 1,7 miljoen bezoekers is nog laag ingeschat. Dankzij het Groninger Forum krijgt een dood stukje binnenstad een nieuwe toekomst, en Groningen nog meer allure dan het al heeft. Een en ander betoogt de directeur van het Groninger Forum i.o. Bas van Kampen. Hij reageert vandaag op een artikel in de Groninger Internet Courant van gisteren van VVD fractievoorzitter Betty de Boer. Die stelt dat het Groninger Forum lang niet zo veel bezoekers zal trekken als gedacht. Maar Van Kampen trekt fel van leer tegen meerdere secptici en zet uiteen waarom het Groninger Forum in zijn ogen zo belangrijk is voor de Groningse binnenstad. Van Kampen:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


‘’Toeschouwersaantallen (nu gesteld op ongeveer 1,7 miljoen per jaar) zijn niet alleenzaligmakend voor de exploitatie. We weten wat we moeten en kunnen doen als het er bijvoorbeeld 2 of 300.000 minder worden. Dat gezegd zijnde heb ik meer vertrouwen in de gedegen onderzoeken van gerenommeerde bureaus als Stratus en Ecorys die ons deze totalen aanreiken, dan in een ad hoc mening van een hoogleraar die dan wordt gepapagaaid door Betty de Boer. Die probeert volgens mij gewoon een voorschotje te nemen op de verkiezingen en heeft zich nog nooit behoorlijk in het Forum concept verdiept (heb ik tenminste niet kunnen waarnemen). Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vergelijkingen: met musea of dure attractieparken.

Uniek voor Nederland

Wij hebben straks de enige gratis toegankelijke,spectaculaire publieksfaciliteit midden in een binnenstad van slechts 1 km2 die bezocht wordt door ruim 30 mio mensen per jaar, waarvan 6 mio met een toeristisch doel. Als, wat Stratus, gebaseerd op eerder onderzoek, stelt dat er 10% van de toeristen komen, is dat al 600.000 mensen.... Dat geeft een heel ander soort probleem, namelijk hoe beheersen we dat. Kortom, het gaat niet alleen maar om de hoeveelheid.

Bibliotheek in Amsterdam groeit weer

In de tweede plaats: we trekken straks de bezoekersaantallen van bij elkaar: de Bibliotheek (groeit nu al, de Openbare Bibliotheek Amsterdam laat bovendien zien dat verdere vernieuwing kan leiden tot toenames van meer dan 50%), Images (gaat van 3 naar 5 vaste zalen plus een dakbioscoop en een cineac), de Volksuniversiteit, Dwarsdiep, en 4 exposities per jaar, samen al goed voor 1,1 miljoen bezoeken per jaar.

Horeca

Tel daar nog de horeca in het pand bij, de programmering van het auditorium en van het atrium, en we hebben niet eens die toeristen nodig om al over de 1,4 mio te komen.
In dit aantal zit natuurlijk herhaalbezoek. De huidige ruim 600.000 bezoekers per jaar van de bibliotheek zijn bijvoorbeeld, schat ik, ongeveer tegen de 200.000 verschillende mensen.

 

Zuinige prognoses


We zijn bij de exploitatieberekeningen heel terughoudend geweest. Er zit bijvoorbeeld nog ruimte in de horeca die we nog niet hebben ingezet; het aantal medewerkers en dus de kosten, kan fluctueren met de bedrijvigheid, een aantal entreemogelijkheden (doet niet af aan principe van gratis toegang van het atrium) is nog niet meegenomen, cross selling is nog nauwelijks meegenomen, we hebben een ongunstige afschrijvingsmethodiek gehanteerd, etc. etc. Die terughoudendheid betrachten we omdat je tegenvallers in dit stadium niet kunt uitsluiten. Wat me dus tegenstaat is dat de Boer cs net doen alsof we ons over de rug van de Groningers rijk aan het rekenen zijn.

Eerst in verdiepen

Iedereen die zich een beetje in het Forum concept wil verdiepen, die bovendien de prognoses over het toenemend aantal studenten en bezoekers van onze stad wil lezen, iedereen die positief vernieuwend met deze stad wil omgaan, iedereen die begrijpt dat we wat aan moeten met het lelijkste en meest dode stukje binnenstad, iedereen die de effecten wil zien van de oostwandontwikkeling als geheel inclusief het Forum (honderden extra banen, €10 - 20 mio extra binnenstadinkomen per jaar, een levendiger stad, etc.) zal deze ontwikkeling, net als bijna de gehele Raad, de ruimte geven. Kritisch, uiteraard en terecht, maar wel graag goed beargumenteerd en positief. ‘’

 

Bas van Kampen