nieuws

08 feb 2012, 17:05

Groningen krijgt première van spectaculaire musical The Little Mermaid

Het Groningse theater Martiniplaza krijgt de Europese première van de spectaculaire musical The Little Mermaid van Joop van den Ende Theaterproducties. Dat maakte burgemeester Rehwinkel van Groningen woensdag in het gemeentehuis bekend. De première van de Disney musical, die ook op Broadway stond, is op 12 mei. Het is voor het eerst dat MartiniPlaza zo’n grote première binnen heeft gesleept.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester Rehwinkel liet weten blij te zijn dat Groningen de première heeft gekregen. ,,Het is eens wat anders dan Carré of het Circustheater”, zegt hij. Volgens de burgervader hebben persoonlijke contacten van hemzelf, Jacques d’Ancona en MartiniPlaza-directeur Jan Geert Vierkant met onder andere Joop van den Ende bijgedragen aan het naar Groningen halen van de eerste voorstelling. ,,We zijn er maanden mee bezig geweest. Ze vonden dat we heel enthousiast waren, maar we moesten ze er wel van overtuigen dat er genoeg BN’ers naar Groningen zouden komen. Dat is gelukt.”

Plaza-directeur Jan Geert Vierkant ziet de première als mooie aanvulling op het 10-jarige bestaan van het theater. ,,Het is een belangrijke productie. Disney heeft een grote reputatie op musicalgebied. We zijn dan ook blij dat de première in Martiniplaza is.”

Tommy Christiaan, die afgelopen jaar te zien was in de musical Zorro, gaat de rol van Prins Erik spelen. De rest van de cast is nog niet bekend gemaakt. Het blijft dan ook gissen wie de zeemeermin gaat spelen. Volgens Christiaan wordt het een musical voor jong en oud. ,,Het nieuwe decor en de nieuwe liedjes zijn fantastisch. Het wordt echt een visueel spektakel. Samen met de rest van de cast gaan we er een stoere musical van maken”, aldus Christiaan.

The Little Mermaid werd op Broadway goed ontvangen door het publiek. Critici waren verdeeld. De Nederlandse versie wordt in ieder geval helemaal overhoop gehaald met nieuwe liedjes, vertaald door Martine Bijl. ,,Het is ook mooi dat ik zelf invulling aan mijn rol mag geven. Ik ga de oorspronkelijke versie dan ook niet bekijken”, zegt Christiaan. De stap van zijn rol als Zorro naar die van Prins in De Kleine Zeemeermin is niet heel groot. ,,Er zitten ook overeenkomsten in. Beiden wilden zich van hun dagelijkse bestaan losmaken. Het is in ieder geval een grote uitdaging.”

The Little Mermaid is na de première tien keer te zien in MartiniPlaza. Daarna volgt een tournee door de rest van Nederland.