nieuws

20 nov 2001, 00:12

Groningen krijgt één na grootste Ikea in Nederland

Volgend jaar begint de bouw van een nieuw en veel grote Ikea-woonwarenhuis op de oude Veemarktlocatie. Na vier jaar in Groningen is het bedrijf al uit de voegen gegroeid op de nabijgelegen oude locatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vestiging krijgt een oppervlakte van 28 duizend vierkante meter, slechts tweeduizend minder dan ’s lands grootste in Amsterdam. Ruim 1500 auto’s kunnen onder en achter het pand geparkeerd worden. Ikea’s investering van 110 miljoen levert de stad 180 nieuwe banen op. Nu werken er 260 mensen, dat worden 440.
De oude Ikea wordt omgebouwd tot kantoorruimte, fitness, horeca en speelruimte voor kinderen. Het oude parkeerterrein wordt ingericht als P+R-terrein voor de citybus.
Vier jaar geleden opende Ikea haar huidige woonwarenhuis in Groningen. Omdat de belangstelling bijna twee keer groter bleek te zijn dan verwacht, moet het bedrijf nu al verhuizen. De vestiging trekt jaarlijks 1,8 miljoen bezoekers uit de drie noordelijke provincies en de Duitse grensstreek. Het is één van de weinige Stads-Ikea’s in Nederland, de meeste vestigingen liggen verder weg aan de periferie van steden.
Een enthousiaste wethouder Smink sprak tijdens de bekendmaking van de overeenstemming tussen Ikea en de gemeente van ‘de mooiste Ikea van heel Nederland’. Volgens hem moet het wandelgebied van de Ikea naar de binnenstad langs het Damsterdiep op termijn ook worden verbeterd. Wethouder Schuiling verwacht dat nu ook de bouw van de Berlage-brug en de ontsluiting van de Meerstad snel zullen volgen.