nieuws

04 mrt 2012, 22:10

Groningen krijgt ‘muizenkliniek’ voor verouderingonderzoek

Groningen krijgt een ‘muizenkliniek’. Het gaat om een nationale onderzoeksfaciliteit voor onderzoek naar kanker en veroudering in muismodellen: de ‘Mouse Clinic for Cancer and Aging research’ (MCCA). Het is het eerste instituut in zijn soort in Europa.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De muismodellen zijn noodzakelijk om kanker- en verouderingsonderzoek te kunnen verrichten en nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen.

Het project omvat ook de opzet van een biobank voor de opslag van biomedische materialen om een doelmatiger gebruik van muismodellen te bevorderen. Dit past in het beleid van het UMCG en de RUG om het wetenschappelijk onderzoek met diermodellen waar mogelijk te vervangen door alternatieven, het aantal te gebruiken diermodellen te verminderen en de onderzoeken te verfijnen om de diermodellen zo min mogelijk te belasten.

Het European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben voor de ontwikkeling van het centrum gezamenlijk 18 miljoen euro gekregen.